Krizin derinleşmesinden endişelenen ABD
Merkez Bankası (Fed),
Avrupa Merkez Bankası (ECB),
İngiltere Merkez Bankası (BOE),
Japonya Merkez Bankası (BOJ),
İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve
Kanada Merkez Bankası (BOC); dün likidite sıkışıklığını yatıştırmaya dönük önlemler açıkladı. Bu
bankalar kısa vadede pi
yasaları toplamda 250 milyar dolar fonlayacaklarını duyurdu.
Dünya merkez bankalarının bir ilke
imza atarak ortak hareket etme kararı
krizin derinliğini ortaya koyarken,
piyasaların da toparlanmasını sağladı. Bu toparlanma
Türkiye piyasalarına da yansıdı.
Dün 26 ayın en düşük seviyesinden kapanan
İMKB 100 endeksi, haftanın son işlem gününde güne yüzde 6.62'lik yükselişle 34.350.67 seviyesinden başladı.
DÜNYA PİYASALARI TOPARLANDI
ABD borsaları, ABD hükümetinin
finans krizinin çözümü için şu anki tek adımlı çözümler yerine geniş çaplı ve büyük bir çözüm paketi üzerinde çalışmalar yaptığı haberleri sonrasında son altı yılın en iyi gününü yaşadı ve hızla yükseldi.
Asya borsaları da ABD
politika yapıcılarının bankacılık sektörünü yeniden
şekillendiren finans krizi için bir çözüm paketi üzerinde çalıştıkları
haberiyle geniş çaplı yükselişe geçti.
ABD
Maliye Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı
Ben Bernanke Lehman
Brothers'ın iflasını istemesine ve AIG'ye el konulmasına neden olan likit
olmayan varlıklara bir çözüm getirecek bir plan üzerinde hafta sonu
çalışacaklar.
KUR VE FAİZ DÜŞTÜ
ABD Hükümeti'nin 1980 yılında olduğu gibi bankaların sorunlu
kredileri ve alacaklarını belli bir bedel karşılığı satın alacak bir kamu şirketi kurma planı global piyasalardaki tedirginliği az
altınca iç piyasada kur ve
faiz de düştü.
Gösterge tahvilde faiz yüzde 19.40'lı seviyelere gerilerken dolar YTL karşısında 1.26 YTL'nin altını gördü.
ABD borsaları, ABD hükümetinin finans krizinin çözümü için şu anki tek adımlı çözümler yerine geniş çaplı ve büyük bir çözüm paketi üzerinde çalışmalar yaptığı haberleri sonrasında son altı yılın en iyi bir günlük yükselişini yaşadı.
Raymond James Portföy Yönetimi Direktörü Kağan Candan, "Kötü bir günün ardından bugün nefes alacağız...Faiz (tezgah üstünde) yüzde 19.40 seviyesinde. Gün içerisinde yüzde 19.30'lara doğru gerileme olabilir ama yüzde 19.30-19.60 arası temkinli seyrin sürmesini bekliyorum" dedi ve ekledi:
"Sadece likidite enjekte ederek sistemin nefes alması sağlanabilir ama bugünleri yaşamamıza neden olan sebepler bir günde ortadan kalkmayacaktır."
Tahvil/
bono piyasasında 14
Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 19.91 olurken, gün içinde işlem bazında faiz en yüksek yüzde 20.17 seviyesine yükselmişti.
Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve
satış kotasyonları 1.2725/1.2745 YTL oldu. Gün içi işlemlerde en yüksek dolar alış değeri 1.2945 YTL olurken bu seviyeye göre YTL'nin dolar karşında dün gün içerisindeki en yüksek değer kaybı yüzde 2.01 oldu. Kotasyonlar bugün sabah ilk işlemlerde 1.2600/1.2620 YTL seviyesinden açıldı.
İstanbul serbest piyasada dolar 1.2660 YTL, euro 1.7950 YTL'den güne başladı.
Kapalıçarşı'da 1.2600 YTL'den alınan dolar 1.2660 YTL'den satılıyor. 1.7890 YTL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 1.7950 YTL olarak belirlendi.
Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.2760 YTL, euro'nun satış fiyatı ise 1.8350 YTL olmuştu.
ABD VE İNGİLTERE RADİKAL ADIMLAR ATTI
ABD ve İngiltere hükümetleri mali piyasalardaki güven krizini aşmak için radikal adımlar attılar. ABD hükümeti
vergi mükelleflerinden sağlanacak kaynakla mortgage'a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerinde çalışmaya başlarken, İngiltere de banka hisselerinin açığa satışını denetim altına almaya başladı.
Plana tepkiler hızlı ve dramatik oldu. ABD borsaları kapanış itibariyle son altı yılın en büyük yükselişini gösterirken, dolar ve petrol fiyatları yükseldi, altın ise düştü. Asya borsaları da yükselişe geçti.
ABD
Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke finans sistemini likidite sıkışıklığına iten ve bankaların elinde bulunan yüksek riskli varlıklar ile ilgili bir planı görüşmek için hafta sonu ABD kongre liderleriyle bir araya gelecek.
Paulson ve Bernanke kongre liderleriyle
Perşembe gecesi de toplandı, ancak toplantı sonrasında çözüm paketi hakkında bilgi vermedi.
Paulson
gazetecilere yaptığı açıklamada, "Finans kurumlarının bilançolarında gözüken ve likit olmayan varlıklardan doğan sorunun çözümü için yasal
hazırlık gerektirecek kapsamlı bir yaklaşım hakkında görüştük" dedi.
İki kongre yetkilisinin verdiği bilgiye göre Paulson bir süredir riskli varlıkları alacak bir fon hakkında fikir alışverişinde bulunuyor.
Ancak ABD
Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Kurulu Başkanı Barney Frank, riskli varlıkları satın alacak resmi bir kurumun faaliyete geçmesinin zaman alacağı konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti.
Kurulacak fonun 1980'lerdeki birikim ve kredi krizinde, riskli kredileri vergi mükelleflerinden sağlanan 400 milyar dolar karşılığında satın alan Resolution Trust Corp'a (RTC) benzeyeceği düşünülüyor.
Houston merkezli Salient Partners'ın kurucusu Haag Sherman kurulacak fon hakkında, "Bence varlıkların fiyatlandırmasında bir taban sağlayacak ve finans kurumlarının kriz süresince sistematik olarak çalışabilmelerini sağlayacak. Bankaların iflas etmemek için birleşmeleri gerekmeyecek" dedi.
Öte yandan İngiltere'nin Mali Hizmetler Kurumu, finans şirketlerinin hisselerinin açığa satışına dört ay süresince
yasak getirirken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (SEC) da açığa satışların bir kısmına veya tümüne geçici yasaklar getirebileceğini belirtti.
SEC Başkanı Christopher Cox yaptığı açıklamada, "Gelecek günlerde bu önemli konu hakkında iyi hedeflenmiş adımlar atmayı düşünüyoruz" dedi.
Ayrıca
New York Başsavcısı Andrew Cuomo
Morgan Stanley ve
Goldman Sachs hisselerinin yasa dışı açığa satışı hakkında geniş çaplı bir
soruşturma başlattı. Morgan Stanley ve Goldman Sachs hisseleri ABD borsalarında kapanış öncesinde sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 25'e kadar düşmüştü. Morgan Stanley hisseleri kapanışta yüzde 3.68 yükselmişti, Goldman Sachs hisseleri yüzde 5.68 düşmüştü.
WALL STREET JOURNAL: ABD'NİN DURUMU İÇ AÇICI DEĞİL
ABD'nin finans çevrelerinin gazetesi
Wall Street Journal, mali krizin ardından ABD ekonomisinin "hiç iç açıcı durumda olmadığını, giderek daha da zayıfladığını" yazdı.
Gazetede çıkan bir yazıda Wall Street'te devam eden korkuların mali krizin daha da yayılmasına yol açarak başka sanayileri tehdit edebileceği belirtildi.
Gazete, ABD ekonomisinin, New York
Menkul Kıymetler Borsasında büyük düşüşlere yol açan ABD'nin önemli yatırım bankalarından Lehman Brothers'ın iflası öncesinde de zayıf ve "durgunluk" sınırında olduğunu kaydetti.
Yazıda, mali krizin sanayi sektörünü vurabileceği ve ekonominin bu sefer gerçekten durgunluğa girebileceği uyarısında bulunuldu. ABD sanayi üretiminin son 3 çeyrek dönemde düştüğünü hatırlatan gazete, işsizlik oranının da ağustos ayında yüzde 6,1'e çıktığını ve küresel düzeyde görülecek bir
ekonomik durgunluğun ABD'nin ihracat oranlarını da tehdit ettiğini belirtti.
Wall Street Journal gazetesi Dow Jones sanayi endeksinin son kapanışta (dün) 410 puan artmasına karşın endeksin hala 1 ay önce bulunduğu
SABAH