Ekimde kilosu 4 TL olan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 65 zamlanarak 6,90 TL’ye, 2,90 olan baldo pirincin ücreti yüzde 35 artarak 3,90 TL’ye ulaştı. Haldeki bu fiyatların vatandaşa yansıması ise marketten markete değişiyor.
Türkiye’de sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarındaki artış ailelerin mutfak masraflarını artırdı. Patates, domates, fasulye, mercimek, pirinç, un gibi ürünlerdeki artış yüzde 30’un üzerine çıktı. Kilosu 4 lira olan kuru fasulyenin fiyatı kasımda yüzde 60 zamlanarak 6,5 liraya, 2,90 olan baldo pirincin yüzde 35 artarak 3,90 liraya ulaştı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sadece pirinçteki toptan fiyatın 2,80 liradan 4 liraya çıkması üzerine 140 bin ton pirinç ithalatı yaptı. Gümrüksüz ithalat yapma avantajı olan ofis, 25 bin tonunu hemen 143 noktada satışa sundu.
Zaman gazetesinin haberine göre, Tarım Bakanlığı’nın ülkedeki tüketime göre üretim planlaması yapmadığı sürece bu girişimin çözüm olamayacağına işaret eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Şu an eylüle göre fiyatlar yüzde 50 arttı. Bunu hiçbir şey açıklamaz.” dedi. Dünyada tarımın, spekülatörlerin elinde araç olduğunu söyleyen Kopuz, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın buna önlem alması gerektiğini söyledi.
KURAKLIK ÇOK ETKİLİ
İtina Gıda Satınalma Müdürü İbrahim Özel, kuraklık konusunun önemine değinerek, "Kuraklık sebebiyle sadece Arjantin’de değil birçok ülkede beklenen verim alınamadı.” dedi. Özel, muhtemel bir kuraklığın Türkiye’ye etkisini şöyle özetliyor: “Türkiye yılda yaklaşık 200 bin ton bakliyat tüketiyor. Ancak bunun yüzde 60’ını ithal ediyor. Ürün az olunca da yüksek fiyat direkt iç tüketime yansıyor. Pirince gelince, 2012 üretimi 528 bin tondu. Bu yıl 540 bin ton. Tüketim bu yıl 600 bin ton civarında. Pirinç ihraç da ettiğimiz için arz iyice azaldı. Bu da fiyatları patlattı. Bu esnada TMO devreye giriyor. Ancak fiyat artışı sürecek gibi görünüyor.” Azalışta olan ürün olarak nar dikkat çekiyor. Sektör oyuncuları bunu fazla üretime bağlıyor.