Gecikmeli olarak Sabah, AA ve Reuters’e yalanlama

Önce Sabah’ta yayınlanan, ardından da Reuters ve Anadolu Ajansı’nın servis ettiği “Bank Asya’nın yakın izlemeye alındığına” dair iddiaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gecikmeli olarak yalanladı.

Gecikmeli olarak Sabah, AA ve Reuters’e yalanlama

BDDK’nın açıklamasında, söz konusu haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Kurum adına yapılacak tüm açıklamaların başkan tarafından ya da kuruma ait resmi internet sitesinde ‘basın açıklaması’ şeklinde duyurulduğu, bu yollar haricinde haber ve yorumların kuruma dayandırılmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Hükümete yakın havuz medyasının hakkında karalama ve iftira kampanyası yürüttüğü Bank Asya’ya saldırılar son günlerde giderek arttı. Geçtiğimiz günlerde önce Sabah Gazetesi, ardından Reuters ve Anadolu Ajansı, BDDK yetkililerini kaynak göstererek kurumun Bank Asya’yı kanunun 70. maddesine göre yakın izlemeye aldığına dair haberler yayınladı. Bankaların itibarının korunmasını da kapsayan kanun kapsamında yayınlanması açıkça suç olan bu haberlerle ilgili BDDK’dan açıklama beklendi. Ancak kurumdan bir açıklama gelmedi. Bu arada Twitter’da fenomen haline gelen fuatavni hesabından Bank Asya ile birlikte 10 bankanın daha yakın izlemeye alınacağına dair attığı tweet’ler piyasalarda hareketliliğe yol açtı.         

Bütün bu gelişmelerin ardından BDDK, dün yaptığı basın açıklaması ile Sabah, AA ve Reuters’in kuruma dayandırdığı ‘Bank Asya’nın izlemeye alındığına’ dair haberleri yalanladı. Bu haberleri yapanlar hakkında hukuki işlem başlatacağı belirtilen BDDK’nın dün yaptığı basın açıklaması şöyle: “Son günlerde bazı basın-yayın organlarında ve sosyal medyada bankalarla ilgili olarak birtakım haberler yer almakta ve hukuka aykırı bir şekilde Kurumumuz kaynak gösterilmektedir. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 89. maddesinin birinci fıkrası uyarınca kurumumuzun en üst yöneticisi olan başkan, kurumumuzun genel yönetim ve temsilinden sorumludur. Bu itibarla, kurumumuz adına yapılacak açıklamalar kurum başkanı tarafından veya kurumumuza ait resmi internet sitesinde ‘basın açıklaması’ şeklinde yapılmakta olup, bu yollar haricinde haber ve yorumların kurumumuza dayandırılması mümkün değildir ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Diğer yandan kamuoyu tarafından bilinmelidir ki, bir bankanın itibarının korunmasında ve sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesinde öncelikli görev banka yönetimine aittir. Ancak bunun aksine son dönemde, kurumsal yönetim ilkeleri göz ardı edilerek sır kapsamında mütalaa edilebilecek bazı banka verilerinin kamuoyu önünde üçüncü kişilerle kritik edildiği ve itibarın korunması konusunda, gereken özen ve dikkatin gösterilmediği görülmektedir.

Kurumumuzdan hiçbir yetkili haberlere konu hususlara ilişkin olarak herhangi bir basın-yayın organına açıklamada bulunmamış olup, konuyla ilgili olarak gerekli hassasiyet ve özenin bankalarımızın bizzat yönetimleri ve basın yayın organları tarafından da gösterilmesi gerekli görülmektedir. Söz konusu haberler hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır.” BDDK’nın bu açıklamasıyla, Sabah’ın BDDK’ya dayandırdığı Bank Asya’nın izlemeye alındığı iddiası ile Reuters ve AA’nın abonelerine geçtiği ‘Bank Asya’nın izlemeye alındığının bir BDDK yetkilisince doğrulandığı’ haberleri net bir dille yalanlanmış oldu.Zaman
<< Önceki Haber Gecikmeli olarak Sabah, AA ve Reuters’e yalanlama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER