Kışla birlikte
kombi ve
ısıtıcıların ayarı yükselince, elektrik ve doğalgaz giderleri neredeyse iki katına çıktı. Kabaran
faturalara bu aydan itibaren elektrikte yüzde 20, doğalgazda yüzde 10 zam eklenecek. Faturadaki meblağı azaltmanın en etkili yolu, tasarruf.
Uzmanlara göre, bazı basit tedbirlerle yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün. Yemeği pişirirken tencerenin kapağını kapatmak veya
fırın yerine
mikrodalga kullanmak enerji sarfiyatını yarı yarıya azaltıyor. Kalorifer peteğinin üstünü açık tutmak da etkili tedbirlerden biri.
Enerji tasarrufuyla ilgili başta
Enerji Bakanlığı olmak üzere pek çok kamu kuruluşu ve
sivil toplum örgütü çeşitli etkinlikler düzenliyor, görsel ve yazılı uyarılarda bulunuyor. Bakanlık, çizgi karakter En-Ver ile bu konuda bilinçlendirme yapmayı
tercih ederken başta
İstanbul olmak üzere bazı belediyelerde bastırdıkları kitapçıklar ile vatandaşlara pratik bilgiler veriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı'nca hazırlanan "Evinizde yüzde 50 daha az enerji tüketmek ister misiniz?" başlıklı kitapçıkta, fırın,
ocak, ısıtıcı, aydınlatma, bulaşık ve
çamaşır makineleri ile
buzdolabı ve derin dondurucuların kullanımında, enerji tasarrufu için yapılabilecek
küçük ayrıntılara vurgu yapılıyor.
Örneğin oturma odasının sıcaklığı 20 dereceden fazla olmamalı. 1 derecelik sıcaklık düşürme, yüzde 5'lik
yakıt tasarrufu sağlıyor. Isınmanın ardından en çok mutfakta kullanılan doğalgazı daha az tüketmek için yapılan bazı öneriler de şöyle:
- Yiyecekleri düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişirin.
- Tencere, tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerji israfıdır.
- Mümkünse yiyecekleri
mikrodalga fırınlarda pişirin. Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir.
- Tencere ve tepsinizin
kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan 2-3 dakika önce fırın ve ocağınızı kapatabilirsiniz.
- Fırında 2-3 yemeği birden pişirin.
-
Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayın. Her kapak açılışında sıcaklık 25-30 derece düşer. Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerekir.
- Sebzeli yemeği pişirirken az miktarda su kullanın. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız. Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişirin. Böylece yiyecekler daha iyi ve hızlı pişer. Pişirmeye yüksek sıcaklıkta devam etmek,
besin maddesinin yok olmasına da sebep olur. Düşük sıcaklık şartlarına fırını ayarlayarak, yiyeceği pişirerek enerji israfını önlemiş olursunuz."
Mutfaktaki bir diğer önemli enerji aktörü buz
dolapları. Uzmanlar, evde enerjinin yüzde 15'inin buzdolabının çalışması için tüketildiğine vurgu yapıyor. Dolabın ısı kaynaklarına uzak tutulması cihazın enerji tüketiminde yüzde 15'e varan oranda tasarruf sağlıyor. Ayrıca şu ayrıntılara dikkat etmek de önemli:
- "Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gerekli. Daha düşük sıcaklık enerji israfıdır.
-
Kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz
temiz bir kağıdı kapı contası ile dolap kabinesi arasına
koyun ve kapatın. Eğer kağıt çok kolayca çekilebiliyora, buzdolabınız veya derin dondurucunuz hava alıyor demektir."
ZAMAN