Bursa ekonomisinin kalbi konumundaki DOSAB'da,
fabrikalar İMO'nun denetiminde depreme karşı incelenerek, güçlendirme çalışmalarına tabi tutulacak.
DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş, İMO Bursa Şube Başkanı
Necati Şahin ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, olası bir depreme karşı sanayi tesislerinde yapılabilecekler ele alındı.
DOSABSİAD Dernek Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, öncelikli amaçlarının deprem felaketine dikkat çekmek ve bu yönde sanayicileri bilinçlendirmek ve yönlendirmek olduğunu kaydeden DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş, Bursa'da
üretimin merkezi ve ekonominin can damarı konumundaki DOSAB'da, depreme karşı
hazırlık çalışmalarının hayati önem taşıdığını söyledi.
Bölge'deki 410 sanayi kuruluşunda 38 bin kişinin çalıştığına dikkati çeken Yedikardeş, "Olası büyük bir depremde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalmamak için gerekli önlemlerimizi şimdiden almalı, depremden sonra dizlerimizi dövmemeliyiz.
Sanayiciler olarak artık çetin
rekabet koşullarında üretim yapıyor ve zor paralar kazanıyoruz. Dünya ile rekabet edebilmenin yanında, olası bir felakette elimizdekileri de yitirmemek için gereken önlemleri mutlaka almalıyız." diye konuştu.
"1999 ÖNCESİ YAPILARDA RİSK BÜYÜK"
Türkiye nüfusunun dörtte birini, sanayi tesislerinin yüzde 50'sini ve katma değerin yüzde 75'ini barındıran
Marmara Bölgesi'nin, muhtemel bir depremde büyük risk altına gireceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de bu durumun Bursa açısından ele alındığında, özellikle 1999 öncesi yapılan sanayi tesislerinde büyük risk olduğunu söyledi.
"FABRİKAYI SİGORTALAMAKLA İŞ BİTMİYOR"
Fabrikaların sigortalanması ile riskin çözüme kavuşturulmasının mümkün olmadığını kaydeden Şahin şunları kaydetti: "En büyük sıkıntı, büyük can kayıpları yanında üretimin durmasının kaçınılmaz olmasıdır. Üretimi aksatmadan sanayi tesislerinin güçlendirilmesi mümkündür. Yapılacak güçlendirme çalışmaların doğru şekilde projelendirilmesi de hayati önem taşıyor. Yanlış güçlendirmeler, mevcut durumdan daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. 1999 depreminden önce yapılan fabrikalar öncelikli olmak koşuluyla acil bir inceleme ve envanter çalışması yapılmalı. Sanayi tesisleri A, B ve C olarak sınıflandırılmalıdır. Özellikle C kategorisinde tesislerin acilen 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizlerinin yapılması ve çıkacak neticeye göre de gereğinin yerine getirilmesi hayati önem taşımaktadır. Yapılan güçlendirme çalışmalarının da mutlaka ruhsatlandırılması, İMO denetiminden geçmesi, işlemlerin yapı denetim gözetiminde yapılması en uygun çözümdür."