Başta pirinç olmak üzere
bakliyat ürünlerinde gündeme gelen spekülatif artışlar, şimdi de
kırmızı et için tezgahlanıyor. Son dönemde, "ete zam gelecek" söylentileri, et piyasasını hareketlendirdi, sektörü zam beklentisi içerisine soktu. Sektörde faaliyet gösteren bazı
firmaların yöneticileri, bu söylentilerin kasıtlı olduğunu dile getirdi ve suni
fiyat artışlarının kapısını açtığı uyarısında bulundu. Kırmızı et sektöründe 25 mağazası ile
hizmet veren Canet'in Başkanı
Servet Can, "Kırmızı ete yüzde 30 zam yapılacak' gibi söylentiler var ama doğru değil. Yem fiyatlarındaki artışlardan dolayı piyasada bir beklenti vardı ama dile getirilen oran çok abartılı" dedi.
MAL SIKINTISI OLDU
Söylentiler üzerine Anadolu'daki
hayvan üreticinin malını satmayarak elinde tuttuğuna işaret eden Can, şunları söyledi: "Bu söylentiler nedeniyle mal sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Anadolu'da fiyatlar kıpırdandı. Et fiyatlarında geçen hafta ortalama yüzde 6 gibi bir artış oldu. Ancak, kırmızı et talebinde artış yok, tam tersine azalma var. Çünkü, insanlar
balık ve
tavuk eti gibi alternatif ürünleri daha fazla
tercih ediyor." Bu zam söylentilerinden hem üretici hem de tüketiciye büyük zarar vereceğini dile getiren Can, şöyle devam etti: "Bu söylentiler bazı kesimlerin işine yarayacak, ancak üreticinin ciddi anlamda zarar etmesine yol açar. Çünkü, hayvanını satmayıp bir-iki hafta bekleten köylünün yem maliyeti artacak. Ayrıca üretici malını elinde tutmaya devam ederse, malın olmadığı yerde suni artışlar olur. Bu da Avrupa'dan yüzde 70-80 daha pahalı et yiyen Türk halkının daha da pahalı et yemesine yol açacak."
FİYAT 2 YTL ARTTI
Aydos Et Başkanı Ömer Aktülün, "ete zam yapılacak" söylentilerinin piyasayı tetiklediğini ve son 10 gün içinden et fiyatlarının yüzde 10 civarında arttığını bildirdi. Aktülün, "Karkas etin fiyatı 9.50'den 10.50 YTL'ye çıktı. Perakendede ise etin kilosuna 2 YTL zam geldi" dedi. Bu artışların spekülatif olduğuna vurgu yapan Aktülün, pirinçte oylanan oyunun bir benzerinin et sektöründe tekrarlandığını vurgulayarak, "Ete zam yapmak için şu anda sektörde geçerli bir neden yok. Besici para kazanamıyor' diyorlar, oysa besici 5-6 yıldır para kazanamıyor. Tüketimde de bir atış yok, tam tersi vatandaşın talebi azalıyor. Fiyatlar bilinçli olarak yükseltiliyor. Yapılan zamlar tamamen suni artışlardır" diye konuştu.
TURİZM SEKTÖRÜ DE SIKINTIYA GİRECEK
Ömer Aktülün, vatandaşın daha pahalı et yemesine yol açacak bu söylentilerin, toparlanmaya çalışan sektöre büyük zarar vereceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Üretici malını satmıyor, bekletiyor. Bu durum devam ederse, mal bulma sıkıntısı, spekülatif artışları körükleyecek. Zaten zor bir dönemden geçen et sektöründeki firmalar mal temin edemez, sıkıntı büyür. Bunun yanı sıra, yeni sezona giren turizm sektörü ile restoranlar ve yemek sanayicilerinin maliyeti atacak ve zor durumda kalacaklar."
KOYUN ÜRETİMİNE YATIRIM ÇAĞRISI
Servet Can, sektörde özellikle
koyun bulmakta güçlük çekildiğini belirtti. "Et sektörü
küçük besicilerin elinde" diyen Can, büyük firmaları, koyun besiciliğine yatırım yapmaya çağırdı.
Büyükbaş hayvan üretiminin Doğu'dan Batı'ya kaydığına da işaret eden Can, "4-5 büyük firma, büyükbaş besiciliğine el attı. Ama Doğu'da koyun besiciliği hala geleneksel yöntemlerle yapılıyor. 1980'li yıllarda 52 milyon olan koyun sayısı 30 milyona düştü.
Tarım Bakanlığı, koyun üretimi için çözüm bulmalı " dedi.
BUGÜN