Dana eti 20-25,
koyun eti 30 liraya kadar yükseldi. Kesime gönderilecek
hayvan sıkıntısı olduğunu belirten firmalar canlı hayvan
ithaline izin verilmesinin
fiyatları düşüreceğine dikkat çekiyor.
Avrupa'da kırmızı etin kilosu 3 ile 9
Euro (7-20 TL) arasında değişirken
Türkiye'de bu rakam 25-30 liraya kadar yükseldi. Halkın, cebini ve sofrasını vuran ateş pahası fiyatlar yüzünden et tüketimi yarıya düşürdü. Bugünkü fiyatlar tüketiciyi üzerken, üreticiyi sevindiriyor.
Tarım Bakanlığı'nın elindeki hayvan sayısının gerçeği yansıtmadığını iddia eden
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı
Şaban Ünlü
et fiyatlarındaki anormal artışın önüne geçilmesi için canlı hayvan ithalatı yapılması gerektiğini söyledi. "Et ithalatına karşıyım." diyen Ünlü, "
Piyasada canlı hayvan sıkıntısı var. Bu nedenle fiyatlar sürekli artıyor. Fazla olmamak şartıyla canlı hayvan ithaline izin verilmeli. Dişi kesimi yasaklanmalı.'' ifadelerini kullandı. Önceki yıllarda et fiyatlarının düşmesi sonucu çok sayıda işletmecinin besiciliği bıraktığını belirten Ünlü, "Şimdi yeniden besiciliğe dönmek isteyenler besleyecek hayvan bulamıyor. Et fiyatları bir süre daha artış gösterir. Et satışları geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Buna rağmen canlı hayvan olmadığı için et fiyatları düşmüyor." dedi.
Hazır
Yemek ve Sanayicileri Derneği eski başkanı Hüseyin
Bozdağ ise et fiyatlarının aşırı yükselmesinin bazı
sektör temsilcilerini istenmeyen yollara yönelttiğini dile getirdi. Piyasaların normalleşmesi için devletin kendi eliyle
ithal et ve canlı hayvan getirmesi gerektiğini belirten Bozdağ, "Aksi durumda işletmeciler kaçak yollara girer." dedi. Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Kayar da canlı hayvan ithalatını dört gözle beklediklerini, ithalatın serbest kalması halinde piyasanın rayına oturacağını söyledi. Canlı besilik
dana ithalatını dört gözle beklediklerini dile getiren Kayar,
Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "
İthalat serbest olursa piyasa hemen rayına girer. Et fiyatlarında da yüzde 10 ile 20 arasında bir düşüş kaydedilir. İthalattan kastettiğimiz, 150 ile 200 kilogram arası canlı ağırlıkta olan, 3-5 aylık ufak
buzağı danalardır. Bunlar daha bebek. İthalatla birlikte bunlar
köylümüze verilecek. Yetiştirip et elde edecekler ve piyasaya sürecekler. Bunların getirileceği yerler, hastalıktan arınmış bölgeler. Sertifikalanmış, bütün dünyaya canlı hayvan gönderen ülkeler.
Brezilya,
Arjantin,
Avustralya,
Yeni Zelanda gibi ülkelerden düşünüyoruz. Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gün üzerine fiyat koyuyor. Köylü, fiyatlar düşecek olursa elindeki malı çıkartır. Canlı hayvan ithalatının serbest kalacağının haberi bile, hayvanların kesime gönderilmesine ve et fiyatlarının düşmesine sebep olur." İthal izni için 1 sene isteyen Kayar, "Bunun 1 ayı yurtiçindeki prosedür, 1 ayı da gemiyle hayvanların gelmesidir. En aşağı 2 ayda 1 parti mal gelir.'' diye konuştu.