Emekli başkanlar 1
Ekim’i iple çekiyor!
Sosyal güvenlik reformunun önemli bir kısmı 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girecek.
Reform kanununun Geçici 4. maddesiyle belediye başkanlarına, şimdiye kadar verilmemiş bir hak veriliyor.Daha doğrusu
Emekli Sandığı'ndan
emekli olanların sahip olduğu hak, SSK ve Bağ-Kur emeklisi başkanlara da veriliyor. Bir nevi adaletsizlik giderilmiş oluyor diyebiliriz. Şimdiye kadar sadece Emekli Sandığı emeklisi olan belediye başkanlarının almakta oldukları makam, görev ve temsil tazminatları 1 Ekim'den sonra SSK ve Bağ-Kur emeklisi başkanlara da verilecek.
Başkanın,
büyükşehir, belediye veya
belde belediye başkanı oluşuna göre değişecek olan bu ödenekler 2007 yılı için 420 ila 1.230 YTL arasında değişiyordu. Ülkemizde il ve ilçe belediyelerine ilaveten belde belediyelerinin sayısı ve başkanlarının çoğunluğunun SSK veya Bağ-Kur emeklisi olduğu dikkate alındığında, 10 binlerce başkanın emekli aylığının %50 ila 80 arasında artması bekleniyor.
Dilekçe vermeyi unutmayın!
Diğer taraftan
yasada,
düzenleme kapsamında olan emekli belediye başkanlarına otomatikman ödeminin başlatılacağına dair bir hükme yer verilmediğinden, kanımızca 1 Ekim'den sonra dilekçe ile müracaat gerekecek. Ancak yasa gereği SSK veya Bağ- Kur emeklisi başkanın kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması gerekiyor.
Dolayısıyla bu yaş şartını henüz tamamlamamış olan SSK veya Bağ-Kur emeklisi başkanların öncelikle bu şartları doldurmaları gerekiyor.
Malulen emekli başkan ile dul ve yetimler de unutulmadı!
Yasa ile malulen emekli olmuş veya olacak başkanlara da aylık artışı getirildi. Ayrıca bunların 58-60 yaş şartını beklemeleri de gerekmiyor. Diğer yandan aylık artışından sadece başkanların kendisi değil, ölümleri halinde geride kalan dul ve yetimleri de faydalanacak. Hali hazırda dul ve yetim aylığı almakta olanlara da 1 Ekim'den sonra ilave ödemeye başlanacak.
Okur sorularına
cevaplar
Soru: Kardeşime bipolar affektif bozukluk tanısı konuldu. Ayrıca tam teşekküllü bir
hastaneden hayatını kendi başına idame ettiremeyecek kadar malul olduğuna dair
rapor verildi. Kendisine SGK'dan herhangi bir aylık bağlanması mümkün müdür? M.A.Bodurkaya
Cevap: Sayın okurum, kardeşinize verilen hastane raporu tek hekim tarafından verilmiş bir rapor değil de kurul raporu ise,
2022 sayılı Kanunun 1. maddesine göre
özürlü aylığı alır. Bunun için bulunduğunuz yere en yakın SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekir.
Soru: 1982 yılında SSK'ya ilk giriş yaptım. 2003 yılında
felç geçirdim ve %42 iş göremez raporu aldım. Bu halimle SSK'dan emekli olabilir miyim? B.U.Gökçeer
Cevap: Sayın okurum, sosyal güvenlik mevzuatımıza göre III. derece özürlüsünüz. Bu derece ile 1982 yılından 2003 yılına kadar
primlerinizi de ödediğiniz dikkate alınırsa emekli olabilirsiniz.
Soru: 1989-1992 yılları arasında
vergi kaydım var. Bu süreyi borçlanmak için Bağ-Kur'a başvurdum ama 2000 yılı öncesini borçlanamayacağımı söylediler. Ben bu tarihler arasını borçlanamaz mıyım? H.Genç
Cevap: Sayın okurum, son çıkan prim affı yasası ile 2000 ve sonrası yılların Bağ-Kur'a borçlanılarak ödenmesi imkanı getirilmiştir. Daha önceki yıllar için böyle bir imkanınız yok.
Sosyal
Güvenlik Uzmanı Sadettin ORHAN