İlk 7 ayda hidroelektrik santralleri 33 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Toplam
tüketimin üçte birini HES'ler karşıladı.
Doğalgaz ve elektrik zammı tartışmaları sürerken barajların şu ana kadar yapılacak olası zamları engellediği ortaya çıktı. Artan petrol fiyatları ve
döviz kurunun doğalgaza getirdiği yük vatandaşa hidroelektrik santraller (HES) sayesinde yansımadı. Bugüne kadar yağmurlar HES'lerdeki üretimi patlattı. İlk 6 ayda barajlara 108 milyar metreküp su geldi.
HESLER GAZA YETİŞTİ İlk
7 ayda barajların elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu. HES'ler 32.9 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Yani toplam elektrik tüketiminin üçte biri barajlardan karşılandı. Aynı dönemde doğalgaz santrallerinden üretilen elektrik 56.1 milyar kilovatsaat oldu. Haziranda ise hidrolik santrallerin elektrik üretimindeki payı ilk kez yüzde 30.6'ya çıkarak doğalgaza yaklaştı. Bu, elektrik, doğalgaz veya alternatif
fosil kaynaklarla üretilseydi karşılığı 4 milyar doları bulacaktı.
ZAM 'AL YA DA ÖDE'YE SOKAR
BOTAŞ'ın döviz kuru ve petrol fiyatları nedeniyle 2.5 milyar dolara yakın zararı olacağı belirtiliyor. Ancak doğalgaza yüksek oranda zam gelmesi durumunda tüketim azalacağı için Türkiye'nin al ya da öde'ye girme riski bulunuyor.
BABACAN: ŞU AN ZAM KARARI YOK
Başbakan Yardımcısı Ali
Babacan, enerji fiyatlarına zam konusunda verilmiş bir karar olmadığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin
rekabet gücünü de düşünmemiz gerekiyor, şu anda ihtiyaçtan fazla gaz geliyor" dedi. Yabancıların son 2-3 haftadır tahvil aldığını belirten Babacan, "Demek ki enflasyonla ilgili kaygı yok" dedi. Son bir haftada dövizde girişin fazla, çıkışların az olduğunu belirten Babacan, "
Cari açık korku unsuru olmayacak" dedi.
SABAH