Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız,
yakıt taşıyan
tankerlerin boğazlardan geçişine ilişkin ''Minimum 3-4 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Biz alternatif by-pass
boru hatlarını önermeden tabii ki böyle bir kapasite azaltılmasını beklemiyoruz'' dedi.
Yıldız,
İstanbul Conrad Otel'de gerçekleştirilen ''Tanker ile petrol taşımacılığının
Marmara ve boğazlar açısından çevresel riskleri ve bu risklerin önlenmesi'' konulu toplantının ardından
Çevre ve
Orman Bakanı Eroğlu ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında soruları cevapladı.
Taner Yıldız, boğazların güvenliği için alınacak tedbirler konusunda uzlaşma olmazsa Türkiye'nin bir sonraki adımının ne olacağına ilişkin bir soruyu, ''Bu süreçten sonuç alamama gibi bir şey bizim dosyamızda yok. Bu süreçten mutlaka sonuç almalıyız'' şeklinde
yanıtladı.
Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine boğazların güvenliği sağlanırken Montrö Anlaşması'nın değiştirilmesinin gündemlerinde olmadığını vurguladı.
By-pass boru hatlarına girmeyecek şirketlerin maliyetlerinin nasıl ayarlanacağını soran bir gazeteciye Yıldız, 'Alternatif çözüm yolları, boru hatlarını içeren bu mekanizmada eşit fırsatlar oluşturmalı ki şirketler tercihlerini yapabilsin'' şeklinde yanıt verdi. Yıldız, A firmasına ''Siz buradan geçeceksiniz'' B firmasına ''Siz buradan geçeceksiniz'' denilen bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.
Alternatif yollar olan Burgaz-Dedeağaç boru hattından Türkiye'nin bir maddi gelir sağlamadığı, bunun Türkiye'ye faydasının ne olacağının sorulması üzerine Yıldız, boğazların güvenliği konusunda farklı alternatifler varsa, bunlara kayıtsız kalamayacaklarını dile getirdi.
Boğazların güvenliği ve olası tehlikeler için oluşturulması düşünülen fonla çalışmalarına ilişkin Yıldız, fon konusunun gelecekte yapılacak toplantılarda şekillenecek bir konu olduğunu, somut gerekçeleri ve kurumsallaşmış haliyle bu toplantıda görüşülmediğini dile getirdi.
Yıldız, bir başka soru üzerine
Karadeniz ve Hazar'da üretici firmalarla görüştüklerini, çevreyle ilgili
teknik tedbirlerin alındığının kendilerine aktarıldığını söyledi.
Boğazlardaki
trafik ile ilgili alınan kararların ne zaman hayata geçirileceği ile ilgili bir soru üzerine Yıldız, şunları söyledi:
''Minimum 3-4 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Biz alternatif bypass boru hatlarına önermeden tabii ki böyle bir kapasite azaltılmasını beklemiyoruz. Tam tersi süreç kapasite artırılması yönünde gidiyor. Biz alternatif çözüm yollarını olgunlaştırmadan, yani iki projeyi hayata geçirmeden buradaki geçişleri düzenleyerek ve bir kısım spektleri yükselterek ancak bunu sağlamayı düşünüyoruz. Bu projenin uzun ve kısa vadeli yanları var. Şu anda gönüllülük ilkesi başlığı altında bunları müzakere ediyoruz.''
Yıldız, enerji projelerinin turizm bölgesi olarak planlanan Akdeniz'de yoğunlaştığı bu bölgenin turizm açısından gözden çıkarılıp çıkarılmadığını soran bir gazeteciye, Türkiye'nin 8 bin 448 kilometre kıyısı olduğunu, bunun bütün sektörlere yeteceğini söyledi.
Bölgede 5-6 kilometrelik bir enerji projesi olduğunu belirten Yıldız, bu konuların Çevre ve
Orman Bakanlığı ve bir
heyet ile müzakere edildiğini ve çevre hesaba katılarak ortak kararlar alındığını anlattı. Yıldız ''Çevre değerleri de enerji değerleri de bizim değerimiz'' diye konuştu.
-ELEKTRİKTE ZAM YOK-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrikte yeni zammın gündemde olup olmadığı yönündeki soruları da yanıtladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun değerlendirme sürecini tamamladığını belirten Yıldız, zammın gündemde olmadığını bildirdi.