Tüketiciler Birliği, 1
Ekim 2008'de yürürlüğe girmesi beklenen
tüketimde yüzde 9.07, sanayide ise 9.27 oranındaki elektrik zammını yargıya taşıdı. Önceki zamlarında yürürlüğünün durdurulması amacıyla
Danıştay'a
dava açan Tüketiciler Birliği, son zam için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Tüketiciler Birliği davaların birleştirilmesini amaçlıyor.
Mahkeme binasının girişinde
basın açıklaması yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı
Nazım Kaya, zamların sorumlusu olarak
AK Parti hükümetini gösterdi. Türkiye'de 2002 yılından bu yana zam yapılmadığını söyleyen Kaya, "
Hükümet, 2002 yılından beri elektriğe zam yapmamış, bunu hem tüketiciyi korumak, hem de enflasyon politikasını gerçekleştirmek adına ertelemişti,ancak beş yıl sonra bir şubatla başlayan ve bugün üçüncü zammı gördüğümüz elektrikte yüzde 50 zam dalgası yaşanmaktadır." diye konuştu. Tüketiciler Birliği'nin zamlar ile ilgili hükümeti ikaz ettiğine vurgu yapan Kaya, ikazlara rağmen hükümetin üzerindeki sorumluluğu EPDK'ya attığını savundu. Hükümetin yapılan zamlara göz yumduğunu ifade eden Kaya, "1 temmuz'daki zammı Danıştay 13.Dairesi'nde dava açarak, iptalini istemiş bulunmaktayız. Bugün 1 ekimden itibaren yürürlüğe girecek olan tüketimde yüzde 9.07, sanayide ise 9.27'yi göreceğimiz zamların iptali için tekrar dava açıyoruz ve iki davanın birleştirilmesini sağlayacağız.
Elektrik zammı hem tüketim enflasyonunu azdıran zam, hem de üretimde önemli bir girdi maddesidir. Dolayısıyla
maliyet enflasyonu ile birlikte artık bir enflasyon sarmalı oluşmaktadır. Bu da hükümetin 2002'den beri halkımıza aman enflasyon azmasın deyip maaşlarına zam yapmamak, diğer rahatlatıcı politikaları uygulamamak gibi, kemer sıkma politikalarını uygulamanın sonucunda bugün artık zamlarla birlikte ciddi bir risk oluşmaktadır." şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından Nazım Kaya ve beraberindekiler dava dilekçesini
mahkemeye sundu.
CİHAN