Soğuk geçen ocak ayında doğalgaz ve elektrik faturaları İstanbul dahil birçok ilde ev kiralarını geçti. Vatandaş faturalara ocakta 600-1500 lira arasında bütçe ayırdı.
Enerji yönetimi elektrik ve doğalgaza zam yok dese de vatandaşa son dönemde gelen faturalar adeta ev kiralarını geçti. 3+1 dairelere 350 ile 700 lira arasında doğalgaz faturası gelirken elektrik faturaları ise 120 ile 500 lira arasında değişiyor. Bazı abonelerin elektrik faturasının 500 lirayı aştığı görüldü.
VATANDAŞ KARTA YÜKLENDİ
Özellikle İstanbul’da İSKİ’nin mahkemelik olan gizli zamıyla birlikte su faturaları da önceki döneme göre katlanınca vatandaşın elektrik, su ve doğalgaz faturalarına ödediği para ev kirasını aştı. Bunlara internet, telefon, digiturk ve cep telefonu faturaları da eklenince ödeme sıkıntısı çeken birçok vatandaş kredi kartlarına yüklendi.
FATURA DÜRÜST ABONEYE
Özellikle elektrik faturalarındaki artışın kayıp kaçağın dürüst vatandaşın faturalarına eklenmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Kayıp kaçağın en fazla olduğu Diyarbakır, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin'de tahsilat yapamayan dağıtım şirketinin kayıp kaçak oranı 12 puan artırılmıştı. Bu illerde tahsil edilemeyen elektrik parası sebebiyle 12 puanlık kayıp kaçak artışının 400 milyon liralık bedelini düzenli fatura ödeyen dürüst vatandaşlara yansıtıldığı iddia ediliyor.
ELEKTRİK ŞİKAYETLERİ İLK SIRADA
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, eskiden tüketici derneklerine daha çok bankacılık işlemleri, dosya masrafı, kredi kartları gibi konularda şikayetler geldiğini ancak son dönemde fatura şikayetlerinin ilk sırayı aldığını belirtti. Atak, "Son aylarda elektrik, doğalğaz ve su faturaları ile ilgili şikayetler başı çekiyor. Özellikle kayıp kaçak oranlarının elektrik faturalarına bindirilmesi ile ilgili şikayetler fazla. Kış ayları nedeniyle elektrik faturalarında büyük artış var" dedi.
DOĞALGAZ İKİ KAT PAHALI
Son aylarda doğalgaz ve ham petrol fiyatları uluslararası piyasalarda adeta dip yaptı. Petroldeki düşüş, akaryakıt fiyatlarına kısmi yansırken, doğalgaz fiyatları ise bu düşüşten hiç etkilenmediği gibi üstüne bir de zam yapıldı. İGDAŞ’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre İstanbul’da konutlara satılan Doğalgazın metreküp birim fiyatı 2008 yılı ocak ayında 56 kuruş seviyesindeydi. Aynı dönemde doğalgaz fiyatları 8 bin 74 MMBtu (İngiliz ölçü birimi Milyon British Thermal Units) seviyesindeydi.
PETROL 139 DOLAR GAZ 91 KURUŞ
Daha sonra petrol fiyatlarının, 139 dolar ile zirve yapmasına paralel, doğalgaz fiyatı da uluslararası piyasada, 13 bin 353 MMBtu’ya çıkarak zirve yaptı. Bu dönemde Türkiye’de konutlarda satılan gazın birim fiyatı ise 91 kuruşa kadar yükseldi. 2008 Haziran ayından sonra petrol ve doğalgaz fiyatları uluslararası piyasalarda düşüşe geçerken İGDAŞ'ın doğalgaz fiyatları da geriledi. 2009 yılı ile birlikte İG- DAŞ’ın konutlara sattığı gaz da düşüş başladı. Şubat’ta 77,6 kuruşa geriledi.
İGDAŞ 2009'DA İNDİRİM YAPMIŞTI
Uluslararası piyasalarda mayıs 2009’da doğalgaz fiyatları 2 bin 977 MMBtu’ya indiğinde İGDAŞ konutlarda gazın metreküpünü 61 kuruşa indirmişti. Aynı dönemde ham petrol 69 dolar seviyesindeydi. Yani 2009’da petrol ve doğalgazdaki artış ve yükselişler abonelere yansıtılıyordu.
DÜNYADA DÜŞTÜ TÜRKİYE'DE ARTTI
2012’de peş peşe gelen zamlarla vatandaşın kullandığı doğalgazın metreküpü 71 kuruştan 93 kuruş seviyelerine çıktı. Ekim 2014'te ise ise petrol fiyatlarının 115 dolara çıkması bahanesiyle yüzde 9’luk zam yapılarak doğalgazın birim fiyatı 1 lira 3 kuruşa çıktı.
Şuanda uluslararası piyasada petrol 55 dolar, doğalgaz ise 2.600 MMBtu seviyesinde. Vatandaş halen doğalgazı, petrol fiyatlarının zirve yaptığı 2008’den daha pahalıya kullanıyor.