Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Hilmi Güler, elektrikte
üretimin,
tüketimi karşıladığını ve şu anda herhangi bir elektrik
kesintisinin gündemde olmadığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda
basın toplantısı düzenleyen Güler, son 78 yılın en sıcak yazının yaşandığı şu günlerde bazı bölgelerde klimaların birden devreye girdiğini, bunun da zaman zaman gerilim düşmelerine sebep olduğunu söyledi.
Bu tür olayları alınan önlemlerle minimuma düşürmeye çalıştıklarını anlatan Güler, ''
Aşırı sıcaklar iletim devresini açıyor. Sistemi soğutma imkanımız yok, bütün dünyada da bu sorun var. Geçen hafta Roma'da idim, 3
ülke bakanı olarak çalışıyorduk ve salondaki klimalar çalışmıyordu. Üretimimiz yeterli ancak reaktif durumundan dolayı bölgesel voltaj düşüklükleri olabiliyor'' diye konuştu.
Turizmin merkezi olan
Antalya'da son 2 ayda tüketimin yüzde 44 oranlarında arttığına işaret eden Bakan Güler, Antalya'ya özel önem vererek 750 trafoyu değiştirdiklerini, altyapı yatırımlarını yaptıklarını söyledi.
Aşırı sıcakların üretim verimini düşürdüğüne işaret eden
Enerji Bakanı, 39-40 dereceden sonra her 1 derecelik sıcaklık artışının 100 megawatt'lık (MW) tüketime sebep olduğunu kaydetti.
Güler, elektrik tüketiminde meydana gelen artışın ne kadar
maliyet getirdiği konusunda ilgililerin çalıştığını da söyledi.
-ANTALYA İÇİN ÖZEL SANTRAL-
Güler, turizm nedeniyle Antalya'nın özel bir konumu olduğunu, bu nedenle önümüzdeki dönemde Antalya için özel bir santral yapılması gerektiğini ve şu anda bunun hazırlığı içinde bulunduklarını bildirdi.
Konuyla ilgili planlamayı yaptıklarını ve bunu yatırım programına koyacaklarını belirten Bakan Güler, ''Antalya'ya özel bir santral yapılmalı ki,
elektrik üretimi daha
ekonomik olsun'' dedi.
Enerji Bakanı, Antalya'nın şu anda 1050 MW'lik bir ihtiyacı bulunduğunu, şehre kurulacak santralin
doğal gaz ve/veya fuel oil ile üretim yapabileceğini kaydetti. Antalya'ya santral yapılabileceği gibi herhangi bir santralin buraya taşınabileceğini (
mobil santral) ifade eden Güler, kentte müşterinin hazır olduğunu, bu nedenle söz konusu yatırımı özel
sektörün yapabileceğini ifade etti.
-ELEKTRİĞE ZAM YAPILACAK MI?
Bazı gazetecilerin tüketim artması dolayısıyla üretim maliyetlerinin artması nedeniyle elektriğe herhangi bir zammın gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruları üzerine Güler, elektriğe zam kararını tek başına kendisinin vermediğini, konunun Hazine'den sorumlu
Devlet Bakanı ile
Maliye Bakanını da ilgilendirdiğini söyledi.
Güler, 4,5 yıldır elektriğe yapılmayan zammın, sanayiciye, turizmciye, ihracatçıya ve dar gelirli vatandaşlara büyük katkı sağladığını da vurguladı.
-3 YILDA 2'ŞER BİN MW'LİK YATIRIM YAPILACAK-
Elektrikte üretimin tüketimi karşılayabilmesi için yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Güler, bu çerçevede 2008, 2009 ve 2010 yıllarında yıllık 2 bin MW'lik ilave yatırım yapmayı
planladıklarını bildirdi.
Söz konusu yatırımı
özel sektörün yapmasını istediklerini anlatan Güler, ''Özel sektör yapmazsa da yasada gerekli değişiklikle kamu olarak biz yapacağız'' dedi.
Elektrikle ilgili yatırımların özel sektör tarafından yapılmasını kendilerinin istemediklerini, ilgili
kanunun böyle olduğunu kaydeden Güler, şöyle konuştu:''Kanun, kamuya elektrik üretim santralleri kurdurmuyor. Bunu kuralım diye ortaya çıktığımızda da devletçilikle suçlanıyoruz. Fakat özel sektör
tatlı karlara alışkın olduğu için bu yatırımlara şimdiye kadar girmedi. Özel sektör alım garantili programlara alışmış.
Sanayici, ihracatçı, turizmci...vs elektriğe zam istemiyor. Bu sektörlerde enerji politikamızın yararlarını gördük. Fakat bir optimizasyona da gitmek gerekiyor.
Yatırım için elektrik fiyatlarını belli seviyelerde tutmak gerekiyor. Alım garantisi yerine de rekabetçi bir ortam yaratmak gerekiyor. Fakat yatırım için kamunun da devreye girmesi gerekebilir.
Kamu kurduktan sonra özel sektöre devretmek için bu çalışmaları yapacaktır.''
-AFŞİN-ELBİSTAN C VE D SANTRAL İHALELERİ-
Bugün Elektrik Üretim
Anonim Şirketinde gerçekleştirilen Afşin-
Elbistan C ve D termik santrallerinin yapımı için hiçbir firmanın
teklif vermediğinin hatırlatılması üzerine Güler, ihaleye talebin olmamasını tekrar gözden geçireceklerini ve daha cazip hale getirerek ihaleyi tekrarlayacakları kaydetti.
-RAHMİ KOÇ'UN NÜKLEER SANTRAL AÇIKLAMASI-
Bir basın mensubunun iş adamı Rahmi Koç'un ''
Türkiye'de nükleer santralin yapılmaması için görünmez bir el var'' şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Güler, böyle bir görünmez eli şu ana kadar hissetmediklerini söyledi.
Elektrikte arz güvenliği için
nükleer santral yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Güler, konuyla ilgili yasanın TBMM'de çıkartıldığını, ancak Cumhurbaşkanı'nın yasanın 2 maddesinin tekrar görüşülmesi için iade ettiğini hatırlatarak, ''
Meclis açılır açılmaz bu maddeleri tekrar görüşeceğiz.
Nükleer santral Türkiye için büyük bir ihtiyaç ve mecburiyettir. Nükleer santralin kurulması için altyapımız hemen hemen hazırdır. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
-ANKARA'DAKİ SU KESİNTİLERİ-
Ankara'da bu geceden itibaren başlayacak
su kesintisi konusunu takip ettiklerini kaydeden Güler, yarın DSİ ve
ASKİ ile bir toplantı yapacaklarını ve Ankara'ya su sağlayan barajlardaki son durumu birlikte değerlendireceklerini bildirdi. Bakan Güler, ''Böyle bir kesinti modeli mi olmalı, hangi modeli uygularsak
halk daha az zarar görür, bunları değerlendireceğiz'' dedi.
Bir gazetecinin, ''siz de evinize bidon aldınız mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Güler, evine bidon almadığını ve evinde klimasının bulunmadığını söyledi.
Konuyla ilgili bir soru üzerine Güler,
Nabucco Projesi çerçevesinde Arnavutluk'a da doğal gaz verme imkanının doğduğunu söyledi.