Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı 2013 ithalat-ihracat rakamları ve dış ticaret açığı verileri ile TÜİK'in ve Kalkınma Bakanlığı'nın açıkladığı ithalat-ihracat rakamları ve dış ticaret açığı verileri arasında büyük bir uçurumun olduğu ortaya çıktı.
Merkez Bankası, Türkiye'nin 2013 yılı dış ticaret açığını 99 milyar dolar yerine 79,9 milyar dolar göstererek, Türkiye'nin cari açığını 20 milyar dolar daha düşük gösterdi.
TÜİK ve Kalkınma Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin 2013 yılı (f.o.b) ihracatı 151,8 milyar dolar, (c.i.f) ithalatı ise 251,7 milyar dolar ve ikisinin farkı olan dış ticaret açığı 99,9 milyar dolar. Merkez Bankası verilerine göre ise Türkiye'nin 2013 yılı ihracatı 161,8 milyar dolar, ithalatı ise 241,7 milyar dolar ve ikisinin farkı olan dış ticaret açığı ise 79,9 milyar dolar. Merkez Bankası, TÜİK ve Kalkınma Bakanlığı'na göre Türkiye'nin 2013 yılı ihracatını 10 milyar dolar daha fazla gösteriyor, Türkiye'nin 2013 yılı ithalatını ise 10 milyar dolar daha düşük gösteriyor sonuçta ithalat-ihracat farkına eşit olan dış ticaret açığını, olduğundan 20 milyar dolar daha düşük göstermiş oluyor.
HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş'a göre Merkez Bankası, Türkiye'nin 2013 yılı dış ticaret açığını 99 milyar dolar yerine 79,9 milyar dolar göstermesi, aynı zamanda Türkiye'nin cari açığınının da 20 milyar dolar daha düşük gösterilmesi anlamını taşıyor. İhracat, ithalat ve dış ticaret verilerini sahadan toplayan kurum olan TÜİK verileri esas alındığında, Türkiye'nin 2013 yılı cari işlemler açığının, Merkez Bankası'nın ilan ettiği rakam olan 65 milyar dolardan birden 85 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Taş, böylece Merkez Bankası'nın gerçekte 85 milyar dolar olan cari açığı, 65 milyar dolar gösterdiğini vurguladı. Taş, "Cari açık rakamını olduğundan 20 milyar dolar daha düşük, bir başka ifadeyle gerçek rakamdan yüzde 31 daha az gösterilmiş oluyor." dedi.
"Dış ticaret açığı ve cari açık nasıl 20 milyar dolar eksik gösteriliyor?" sorusunu yönelten Taş, ekonomik verilerin güvenilirlik derecesini, ekonomi yönetiminin güvenilirlik derecesiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, "Bir ülkede ekonomi verilerine güven sarsılırsa ekonomi yönetimine olan güven de sarsılır, güven ve istikrar ortamı bozulur. TÜİK, Kalkınma Bakanlığı ve Merkez Bankasının bir araya gelip dış ticaret açığındaki ve cari açıktaki 20 milyar dolarlık tutarsızlığı gidermesi, doğru veriyi kamuoyuna ilan etmesi gerekir." diye konuştu.
ZAMAN