Dünya Bankası Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde sanayi üretiminin ihracatın büyümesiyle artmaya devam ettiğini ancak reel sektör ve tüketici güvenindeki zayıflamanın ileride iç talebi düşürebileceğini belirtti.
Banka, buna ek olarak yüksek enflasyon ve TL'nin daha önce diğer paralar karşısındaki zayıflığının özel tüketim ve yatırımlarda daralmaya neden olduğunu kaydetti.
Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4 büyümüştü. Banka'nın Türkiye için 2015 büyüme tahmini yüzde 3.5, 2016 tahmini ise yüzde 3.9. Türkiye'de ekonomi bu yılın ilk üç ayında yüzde 4.3 büyüdü.
REFORM ÇAĞRISI
Dünya Bankası'nın gelişmekte olan ülkeler için öngörüsü gerçekleşirse, bu ülkelerde ekonomik büyüme üç yıl arka arkaya yüzde 5'in altında kalmış olacak.
Banka, bu ülkelerin büyümeyi hızlandırmak için ekonomik reformlar yapması gerektiğine dikkat çekti. Dünya Bankası, bu yıl beklenen büyüme oranı "hayal kırıklığına uğratıcı" olarak niteledi.
Kurumun Başkanı Jim Yong Kim bu büyüme oranlarının "en yoksul yüzde 40'ın yaşam standartlarını yükseltecek türden bir istihdam yaratılması için çok mütevazı kaldığını" vurguladı.
2015 İÇİN İYİMSERLİK
Bununla birlikte Dünya Bankası'nın raporunda olumlu unsurlar da yer alıyor. Büyüme tahminleri Ukrayna krizi, ABD'deki kötü hava koşulları ve diğer faktörlerin etkisini yansıtıyor. Bu unsurlardan bazılarının geçici olduğunu belirten Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranının geleek yıl ve 2016'da yüzde 5.5 civarında olmasının beklendiğini kaydetti. Birçok zengin ülkede; özellikle ABD ve Euro bölgesindaki güçlü ekonomik büyümenin de bu sürece katkıda bulunacağı belirtiliyor.
BBC TÜRKÇE