Döviz kurundaki artış, dış borç yapısındaki hassasiyet nedeniyle Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor. Hazine verilerine göre Türkiye’nin 372,6 milyar dolar olan brüt dış borç stokunun 125,1 milyar doları kısa vadeli, 247,5 milyar doları uzun vadeli. Kısa vadelinin 107,6 milyar doları özel sektöre, 16,6 milyar doları ise kamuya ait.
En çok bankalarda
Bugün'ün haberine göre; Kısa vadeli borçlarda hem kamu hem özel sektörde en fazla borç bankaların üzerinde. Kamu bankaları 16,6 milyar dolarlık kısa vadeli kamu borcunun tamamını üstlenirken, 107,6 milyar dolarlık kısa vadeli özel sektör borcunun 71,5 milyar doları özel bankalar, 34,3 milyar doları da reel sektörün üzerinde bulunuyor. Bankacılık dışı finans kuruluşlarının kısa vadeli borcu ise 1,8 milyar dolar düzeyinde. Dövizdeki artıştan en fazla etkilenen kısa vadeli dış borçlar içerisinde özellikle kamu borcundaki hızlı artış dikkat çekiyor. 2009 yılının ilk çeyreğinde 2,7 milyar dolar olan kısa vadeli kamu dış borcu 2013’te 6 kat artışla 16,6 milyar dolara ulaştı. Kısa vadeli özel sektör borcu da 2,5 kat artışla 41,8 milyar dolardan 107,6 milyar dolara çıktı.
‘Başçı’nın kurunu dikkate aldık’
Kurdaki artışı değerlendiren reel sektör temsilcileri Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın 1,92’lik dolar kuru tahmininin döviz kararlarını olumsuz etkilediğini söyledi. BUGÜN’e bilgi veren bir işadamı şunlara söyledi: “Tamamen 1,92 kuruna göre hareket etmedik. Ama o ihtimali de dikkate alan yatırımlar yapmak durumunda kaldık. O kur tahmini olmasaydı bugün yaşanan kur artışına daha çabuk adapte olur, döviz borçlarımızı
kapatabilirdik.”