İhracatçı, gelecek hafta Ankara'da yapılacak toplantılarında
Başbakan Erdoğan'dan
maliyet indirimi isteyecek.
Seçimlerin ardından tek parti hükümetiyle coşan piyasalarda doların 2001'den beri ilk kez 1.24 YTL'ye kadar düşmesi ihracatçıda panik yarattı.
Doların 1 YTL olması ihtimalini düşünmek bile istemeyen ihracatçı, bağlı oldukları birlik başkanlarının kapısını aşındırarak "
akıl" istiyor.
1.3 YTL'ye kadar olan
kura ayak uydurmak için her türlü önlemi aldıklarını belirten ihracatçılar,
üretim göçünün hızlanacağı sinyalini veriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM)
pazartesi günü Ankara'da yapılacak genel kurulunda sorunlarını bir kez daha Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlatmaya hazırlanan bine yakın ihracatçı, yeni bir sanayi politikası oluşturularak, istihdam üzerindeki kamu maliyetinin azaltılması, enerjide indirim ve Teşvik Yasası'nın sektörel hale getirilmesini isteyecek.
TİM Başkanı
Oğuz Satıcı ise mevcut duruma
Merkez Bankası'nın müdahale etmesi gerektiğini belirterek, geçen sene yapılan dört puanlık
faiz yükünün Türkiye'nin sırtından kaldırılması gerektiğini açıkladı.
İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, iki gündür 15 işadamının kendisini, "bize akıl ver" diye aradığını belirtti. İsmail Gülle, "Verecek bir akıl yok. Kurlardan tek zarar gören ihracatçı kesimi. Artık biz ne kadar konuşsak da dikkate alınmıyoruz. Bu koşullarla ihracatın mantığı bile kalmadı. Teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilip sektörel bir hale getirilmesi gerekiyor. Belli yerler için amacına ulaşamadığı ortada. Doğuda 20 bin
işçi iş buldu ama batıda 50 bin kişi de işsiz kaldı. Hükümetin bize artık beş on yıllık bir sanayi programı ile gelmesi gerekiyor. Yaptığımız işe saygımızı yitiriyoruz" diye konuştu.
B planımız kalmadı "İhracat için direnç noktasındayız" diyen Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen'e göre artık firmaların tek
kuruş maliyet avantajı yaratacak gücü kalmadı. Bir çok firmanın ihracata devam edebilmek için zararına da olsa
satış yaptığını ve her türlü maliyet analizi ile kendisini 1.3 ile 1.4 YTL bandı arasında üretime hazırladığını ifade eden Sözkesen, "Ancak daha aşağısında ihracat olmaz, ihracat biter" dedi.
MİLLİYET