Asker ve
sivil uçuşlara açık olan
Diyarbakır Havaalanı artık sivil uçuşlar için yeterli gelmemeye başladı.
2010 yılında Diyarbakır'a yapılan sefer sayısı 9 bini, yolcu sayısı ise 1 milyon 400 bini aştı. Günlük uçuş sayısı 20'yi buldu. Bu durum, askeri havaalanının ortak kullanımında problemleri de beraberinde getirmeye başladı.
Ulaştırma Bakanlığı Diyarbakır'a yeni bir sivil havaalanı için çalışmalara başladı. Bakanlık, havaalanı konusunda 2 ayrı alternatif üzerinde duruyor.
İlki, mevcut askeri havaalanının sadece pistlerinin ortak kullanımını kapsıyor. Buna göre askeri havaalanı yakınlarındaki 250 bin metrekarelik alan üzerine sivil tesisler kurulacak. Buraya yapılacak
terminal ve gümrük sahasıyla
Diyarbakır Havaalanı uluslararası uçuşlara açılacak.
Ulaştırma Bakanlığı, bu alanın kullanımı için
Hazine ve
Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmelere başladı. Hazine'nin onay vermesi ve bu yerin askeri atış sahası dışına alınması durumunda Ulaştırma Bakanlığı çalışmalara hemen başlayacak.
Bakanlık ilk alternatifini hayata geçiremez ise ikinci alternatifi olarak tamamen yeni bir havaalanı inşa etmek istiyor. Bir yandan da projenin yap-işlet-devret (YİD) modeli ile inşa edilip edilemeyeceğinin hesabını yapıyor.
Proje, özel sektörün ilgisini çekecek hale gelirse, tamamen sivil havaalanının yapımı için düğmeye basılacak. Ulaştırma Bakanlığı, çalışmalarını seçimlerden önce tamamlayacak, Diyarbakır'a havaalanı müjdesini ise
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan verecek.
ZAMAN