Bu yıl
deri sektörü ihracatı, 2009’a oranla yüzde 20 artış gösterdi. Toplam beyannameli ihracatımız 1.3 milyar dolar. Özel
fatura ve güneyden yapılan satışlar eklendiğinde deri sektörünün ihracat hacmi 2010 sonu itibariyle 3.3 milyar dolara ulaştı. Hedef pazarlar arasında ABD ve Çin var. Çinli
zenginler bizim için önemli” dedi.
Fiyatlar 3 kat arttı
Bu yıl
ocak ayından kasım ayına kadar
küçük baş deride
fiyatların yaklaşık 3 kat artığına dikkati çeken Mızraklı, şunları anlattı: “Fiyat bu kadar artınca, markaların koleksiyonlarından deri ürünlerini çekmemesi için mecburen kendi marjlarımızda daralmaya gittik. Yine de deri sektörü için 2010, oldukça iyi geçen bir yıl. 2011’in de iyi geçmesini umuyoruz. 2011’de beyannameli ihracatta yüzde 10 artış bekliyoruz. Rus pazarında biraz daralma var, ancak bunu normal buluyoruz.“
Ruken Mızraklı, Deri Tanıtım Grubu önümüzdeki 3.5 yıl içerisinde
yurt dışı
tanıtımla ilgili
hedefleri olduğuna ve 5 hedef
ülke belirlediklerine değinirken, faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi: “DTG, koleksiyonlarında deri kullanan moda tasarımcılarını
İstanbul Moda Haftasında, bazı tasarımcıları da yurt dışında defilelerinde destekliyoruz. DTG’nin hedefinde ABD ve Çin’de var.”
İhracatta kadınlar daha organize çalışıyor
DERİ sektöründe özellikle iş sahibi pozisyonunda bulunanlar, yöne-ticiler ve patronların erkeklerden oluştuğunu dile getiren Ruken Mızraklı, şu bilgileri verdi: “Sektörde özellikle ihracat pazarlamasında çok fazla kadın yer alıyor.
Kadınlarda organizasyon yeteneği daha fazla. Kadınların ihracat pazarlamasında erkeklerden daha organize, daha
disiplinli, daha takipçi, daha detaya girebilen bir yapıda olduğunu görüyorum. Kadınlar iş hayatına,
estetik, disiplin, organizasyon ve empati getiriyor.”