Öneriler kabul edilirse kimse maaşının 12 katından fazla
tüketici kredisi alamayacak.
Konuta
KKDF gelecek. Tüketici kredilerinde vade kısalacak.
Merkez Bankası ile
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (
BDDK) iç
tüketimi yavaşlatmak amacıyla aldığı önlemlerin sonuçları beklenirken, Bankacılık Uzmanı Dr. Şenol Babuşçu'dan 4 çarpıcı
öneri geldi. Babuşçu, cari açığa neden olan iç tüketimdeki artışı yavaşlatmak için tüketici kredilerine olan talebi düşürecek önlemlere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Babuşçu, "Krediye olan talebi düşürmek yerine sadece
banka kredi maliyetlerini artıracak önlem alınırsa özel
sektör krediyi
Türkiye'deki bankalar yerine yurtdışından getirir" dedi. Babuşçu, ekonomi yönetiminin riski doğru tespit edip doğru önlemler aldığını ancak sorunun çözümü için ilave önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. İşte Babuşçu'nun iç tüketimi kısacak 4 önerisi:
Konut kredisine KKDF
BDDK krediyi konutta yüzde 75, ticari gayrimenkulde yüzde 50'yle sınırladı. Bu önemli bir adım. Buna ilave olarak bireysel kredilerde olduğu gibi konut kredilerinden de yüzde 15 oranında KKDF alınmalı. Bu sayede limit düşerken kredi maliyeti de yükseleceği için talep ciddi ölçüde kısılacaktır.
Uzun vadelere son
Tüketici kredilerinde vade 36 ayla sınırlandırılmalı. Bu vadenin üzerinde tüketici kredisi verilmemeli. Halen bankalar 84 ay hatta 96 ay vadeli tüketici kredisi kullandırıyor. Oysa tüketim kısa sürelidir. Kısa sürede yapılan harcama için 7-8 yıl vadeli tüketici kredisi olmaz. Tüketici uzun vadeli kredi kullanınca aşırı harcamaya yöneliyor. Banka kredisiyle ihtiyacı olmadığı halde televizyonunu, buzdolabını yeniliyor.
Taşıta 5 yıl yeter
Taşıt kredilerinde vade 60 ayla sınırlanmalı. Şu anda 10 yıla kadar
taşıt kredisi kullandırılıyor. 50 bin liraya
araç alan tüketici bankadan 120 ay vadeyle kredi kullanınca 500 TL civarında
taksit ödüyor. Oysa vade 5 yılla sınırlanınca taksit bin liranın üzerine çıkar. Bir çok tüketici bu tutarı ödeyemeyeceği için kredi alamaz. Talep de düşer.
Maaşla oran gerekli
Tüketici kredileri maaşın 12 katı ile sınırlandırılmalı. Halen maaşın 20-24 katı kredi veriliyor. Kredi 12 maaşla sınırlanınca kullanılan kredi tutarı azalacağı için tüketim de azalır. Bin lira maaşı olan 24 bin yerine 12 bin lira krediyle pazara girmek zorunda kalır.
İŞ BDDK'YA DÜŞÜYOR
Şenol Babuşçu,
Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı önlemlerin bankacılık maliyetlerini, BDDK'nın önlemlerinin ise kredi maliyetlerini artırmaya yönelik olduğunu belirterek, "Bundan sonraki dönemde bankacılık maliyetlerini daha fazla artırmak yerine doğrudan tüketimi kısacak önlemlere ihtiyaç var. Bu konuda da Merkez'den çok BDDK'ya iş düşüyor" dedi.
FAİZ ARTSA DA ORANLAR CAZİP
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı
Ersin Özince, BDDK ve Merkez Bankası'nın başta bankaların tahvil ihracı olmak üzere son dönemde aldığı kararların olumlu sonuç vereceğine inandığını söyledi. Kararların reel sektörü veya tüketiciyi rahatsız edecek bir sonuca yol açacağını düşünmediğini ifade eden Özince, "Kaldı ki,
faiz oranlarının yükselmesi söz konusu olsa dahi, ben yine bu faiz oranlarının çok cazip seviyelerini koruyacağını düşünüyorum" dedi. Özince, bankacılık sektörünün ekonomi yönetimindeki istikrarlı duruşla bugünlere geldiğini de söyledi. BUGÜN