Aralık başında ilk petrolün bu hattan Türkiye’ye geleceği belirtiliyor. Bu yolla günlük 400 bin varil petrol taşınacak
Diyarbakır’daki Erdoğan-Barzani zirvesinin sürpriz ayağının enerji işbirliği olacağı öğrenildi. Görüşmelerde, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’den Türkiye’ye petrol akıtacak boru hattıyla ilgili tarih üzerinde kesin mutabakata varılacak. Milliyet'in haberine göre, Kürt bölgesinden önümüzdeki ay başlaması beklenen petrol akışı için boru hatlarının kapasitesi artırıldı. Kürt petrolü Zaho’dan geçecek, Türkiye’ye Silopi üzerinden girecek. Aralık ayının ilk haftasında başlaması planlanan petrol akışı için merkezi hükümetle pürüzler giderildi.
Bölgeden Türkiye’ye ilk hat
Edinilen bilgiye göre bu hat Genel Enerji’nin kontrol ettiği Taq Taq ve Tawke petrol sahasından çıkarak, Zaho-Fishabur üzerinden Türkiye sınırına kadar gelecek ve Silopi yakınlarından Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanacak. Kerkük-Yumurtalık boru hattında da artan petrol sevkiyatı için genişletme çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. İlk aşamada günde 400 bin varil petrol akması planlanan hattan 2015’te günde 1 milyon varil, 2019’da ise günde 2 milyon varil petrol akacak. Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil’in kurduğu sonradan Nat Rothschild’in ortak olduğu Genel Ereji, Londra’da borsaya kote bir şirket ve Kuzey Irak’da bu alanda en büyük oyuncuların başında geliyor.Kuzey Irak bölgesi günde yaklaşık 350 bin varil petrol üretiyor ve kendi açıklamalarına göre üretimin 2015’e kadar günde 1 milyon varile çıkarılması umut ediliyor. Yerel hükümet bu petrolün 210 bin varilini ihraç ediyor.
Kürtlerin payı artacak
Bu bölge Bağdat’tan petrol payı olarak yılda 11 milyar dolar alıyor ancak petrolü kendileri pazarlarsa, yani Türkiye ile ortak yürütülen boru hattı hayata geçerse, 16 milyar dolar elde edilecek. Türkiye’ye gönderilen petrolden merkezi Irak hükümeti de pay alacak. Kerkük-yumurtalık hattının yüksek bir taşıma kapasitesi var ama sık sık bombalanıyor. Yapımına 2012’de başlanan ve bunun için 400 milyon harcanan Erbil-Türkiye petrol boru hattı bölgenin ilk transit boru hattı olacak.
Doğalgaz 2015’te gelecek
Görüşmede bir diğer enerji gündemi de doğalgazda olacak. Türkiye Kuzey Irak’tan yılda bin 520 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı gerçekleştirmeyi planlıyor. Doğalgaz ihracının da 2015’te başlaması bekleniyor. Doğalgaz ve petrol sevkiyatı için Irak tarafındaki lisanslanma işlemlerinin de tamamlandığı kaydedildi.