Chrysler’den dolayı zarar eden ve
Mercedes marka otolarıyla ayakta durabilen DaimlerChrysler’in milyarlarca doları batırdığı,
Amerikan kuruluşunu elden çıkarmaya çalıştığı artık Daimler yöneticileri tarafından da doğrulanıyor. Merkezi
Almanya'nın
Stuttgart kentinde bulunan sanayi tröstü Chrysler’in yükünden kurtulduğu takdirde bundan on yıl önceki haline dönecek. Ama aynı zamanda bir ‘dünya kuruluşu’ olma sevdasından da vazgeçmiş olacak.
Chrysler’i elden çıkarma kararı ABD’de verildi. DaimlerChrysler’in ilk kez şirketin
Detroit’teki merkezinde düzenlediği yıllık bilanço toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche’nin “her türlü ihtimali hesaba kattıkları” şeklindeki sözleri spekülasyonlara neden olmuştu. Yönetim Kurulu Başkanı ilk kez Chrysler izdivacına son verebileceklerini ima etmiş oluyordu. Bu cümle şirket hisselerinin yüzde 20 oranında değer kazanmasına yaradı.
Sorumluluğu Zetsche üstlenmek durumunda
Ama bakalım Chrysler'e alıcı bulunabilecek mi?
Yatırım fonları milyarlarca dolar zarar eden bir şirketi almaya yanaşmıyorlar. Öte yandan Dieter Zetsche’nin de Chrysler’i satmaktan başka çaresi yok.
Üç büyük grubun Chrysler ile ilgilendiğini belirten Zetsche, hissedarlar genel kurulu öncesinde aşırı beklentilere kapılınmaması uyarısında bulundu. Şirketin büyük hissedarları ise Chrysler’in neden hala her yıl 1 milyar dolar zarar ettiğini ve çevre dostu motorların neden bunca zaman
ihmal edildiğini bilmek istiyor.
Tröstün zirvesine tırmanana kadar Chrysler’in genel müdürlüğünü yapan Zetsche, Amerikan otomotivcilik şirketini
kurtarma operasyonundaki başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmek zorunda.
"Alman ekonomisini vurmaz"
Ekonomi profesörü Willi Dietz Chrysler’in satılmasının
Almanya’daki yatırımları etkilemeyeceği görüşünde: “Chrysler’in satılması deprem yaratmaz. Yönetim kurulu başkanı zaten şirketin idari kademelerini küçültmüş, binlerce kişiyi işten çıkararak DaimlerChrysler’i sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştu. Almanya’daki tesislerin etkilenmeyeceğini sanmıyorum. Çünkü burada imal edilen Mercedes’ler çok iyi satıyor.”
Birleştikten 10 yıl sonra Daimler’in Chrysler’den ayrılması bir dönemin kapanması ve
Atlantik aşırı evlililiğin hayal kırıklığı ile son bulması anlamına gelecek. Oysa Chrysler ile
birleşme planının mimarı olan eski Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Schrempp bundan on yıl önce, dünya ekonomisinin çehresini değiştireceklerini iddia etmişti.
Schrempp “Birleşme tarihi olan 7
Mayıs’ta global otomotivcilik branşının oyun kuralları yeniden yazılacak. Bu hedefi hep kovalayacağız. Elimizdeki bilgiler, Daimler ve Chrysler’in birbirlerini çok iyi tamamlayacaklarını, modellerimiz arasında benzerlik olmayacağını ve coğrafi açıdan da
holding bünyesindeki muhtemel
rekabet ortamından çekinmemize gerek bulunmadığını gösteriyor” diye konuşmuştu