Terziler de
seri üretim, teknolojinin gelişmesi derken, piyasadaki
ucuz ithal ürünlerle mücadele edemeyerek, başka alanlara yöneldi. Eskiden
takım elbise diken
terziler, şimdi çalışan kesimin elbiselerini ütülüyor.
Okulların açılması bir çok esnafı sevindirdi, ancak terziler bu sevinçten pay alamadı. Çünkü onlar okul sezonundan umduğunu bulamadı.
Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı
Aziz Güleç, sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını ve dikecek elbise bulamadıklarını söyledi. Önceki yıllarda yaklaşık 200 takım elbise diktiğini ifade eden Güleç, şimdilerde ise dikecek elbise bulamadıklarını aktardı.
Son dönemde her alanda etkili olan Uzakdoğu ürünlerinin giyecek sektörünü de vurduğunun altını çizen Güleç, "Eskiden öğrencilerin hepsi pantolon diktirirdi. Siparişlerden dolayı başka işlere
vakit bulamıyorduk. Önceki yıllarda okullar açılmadan yüzlerce
sipariş alırdık. Şimdi ise ucuz
Çin malı okul
kıyafetleri yüzünden, yeni eğitim sezonunun başladığının farkına bile varamıyoruz." dedi.
Teknolojiyi takip edemediklerini aktaran oda başkanı, konfeksiyoncuların ucuz
kumaş kullanmasından dolayı, terzicilik sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğine vurgu yaptı. Aziz Güleç, kaliteli bir takım elbisenin fiyatının, 400 ile 500 TL arasında değiştiğini belirterek, "Ucuz elbiseler 100 ile 150 liraya satılıyor. Hazır elbiselerin bedenleri uymuyor. Önceleri takım elbise diken terziciler, şimdi paça düzeltme, daraltma, katlama ile uğraşıyor." diye konuştu.
Güleç, işleri azalan terzilerin, artık çalışan kesimin ve öğrencilerin elbiselerini ütüleyerek geçimini sağladığını dile getiriyor. Önceki yıllarda 20 kişi çalıştırdığını, şimdi bir
işçi çalıştırabildiğini söyleyen Aziz Güleç, şöyle konuştu: "Terzilerin yanında çalışacak çırak ve kalfa bulamıyoruz. Önceleri her kesimden müşterilerimiz vardı. Ama artık maddi durumu iyi olanlardan başka gelen yok. Onların da sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor."
Terzi Fevzi Çetingül ise yeni terzi yetişmediğinden şikayetçi. Önceleri takım elbise ve
gömlek dikerek hayatlarını kazanan terzilerin, artık ütü yaparak ve paça düzelterek mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
(CİHAN)