Bir zamanların popüler mesleklerinden biri olan
ayakkabı tamirciliği
Çin'den gelen düşük kaliteli ayakkabılarla birlikte bitme noktasına geldi.
Vatandaşlar tarafından daha çok
seri üretim ayakkabıların
tercih edilmesiyle birlikte
Nevşehir'de ayakkabıcı tamircilerinin sayısı giderek azalıyor.
Nevşehir
Merkez ilçe
Lale Caddesi'nde 21 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan 77 yaşındaki
Necati Bayrakçeken vatandaşların deforme olan ayakkabıları tamir ettirmek yerine, yenisini almayı tercih ettiklerini belirterek ayakkabıcılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirtti.
Lale Caddesi'ndeki dükkanında 1970'li yıllarda ağabeyiyle birlikte ayakkabı imalatı da yaptıklarını belirten Bayrakçeken, teknolojinin gelişmesi ve
fabrika ürünü ayakkabıların piyasada daha geniş yer bulmasıyla birlikte maliyetini kurtarmadığı ve talep olmadığı için imalat işini bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Vaktiyle tadilat işlerini yetiştiremeyen Bayrakçeken, şimdilerde günde üç veya dört ayakkabı ancak tamir edebiliyor.
Çin malı düşük kaliteli ayakkabıların, el emeği ayakkabılara tercih edildiğini söyleyen Bayrakçeken; "
Piyasa ucuz kalitesiz Çin malı ayakkabılarla dolu.
Vatandaşlar, ayakkabısının tabanı çıktığında tamir ettirmek yerine 15-20 liraya yenisini alıyor. Günde ancak 3-4 kişi ayakkabı tamiratı için geliyor. Şu anda Nevşehir'de ayakkabı tamirciliği yapan 5-6 kişi var. Tamircilerin çoğunluğunu
emekli insanlar oluşturuyor." dedi.
Çin malı ayakkabıları almak yerine deforme olan ayakkabılarını tamir ettirdiğini söyleyen bir müşteri "Çin malı ayakkabıları aldığımızda uzun süre kullanamıyoruz. Kısa bir süre sonra yırtılıyorlar, tamir ettirmesi de güç oluyor. Ayakkabı alacağım zaman en kaliteli olanı almaya çalışıyorum. Yırtıldığında veya zarar gördüğünde ise tamirciye getiriyorum." dedi.
CİHAN
Çırak bulmakta zorluk çektiklerini belirten Bayrakçeken gençlerin bu mesleğe ilgi duymamasına da hak veriyor. Kendi çocuklarını da farklı meslek gruplarına yönlendirdiğini söyleyen Bayrakçeken "Çocuklarını ayakkabı tamirciliğine yönlendirmeyen ailelerde haklı. Çünkü bu meslekle ev geçindirilmesi imkansız. Ayakkabı tamirciliği bizimle birlikte birkaç yıl içinde maziye karışır" dedi.