Çimento şirketlerine ceza

Rekabet Kurulu, çimento ve hazır beton sektöründe birlikte fiyat tespit ederek, rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle çoğunluğu Akdeniz Bölgesi'ndeki şirketlere 9.4 milyon YTL ceza kesti.

Çimento şirketlerine ceza

Rekabet Kurulu, çimento ve hazır beton sektöründe birlikte fiyat tespit ederek, yatay anlaşmalar yoluyla rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle çoğunluğu Akdeniz Bölgesi'nde olmak üzere çimento ve hazır beton şirketlerine toplam 9.4 milyon YTL para cezası verdi. SABAH gazetesinin uzun süre gündeme getirdiği çimento sektöründeki rekabet ihlalleri, şirketlere ceza getirdi. Rekabet Kurulu, Marmara ve Akdeniz Bölgesi'nde çimento ve hazır beton pazarında faaliyet gösteren şirketlerin Rekabet Yasası'nı ihlal edip etmedikleri amacıyla açılan soruşturma kapsamında kararını açıkladı. Buna göre, çimento ve hazır beton sektöründe faaliyet gösteren şirketlere toplam 9.4 milyon YTL'lik para cezası uygun görüldü.

6 AY SÜRE VERİLDİ Akdeniz Bölgesi'nde çimento pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin Rekabet Yasası'nı ihlal edip etmediklerine ilişkin olarak yürütülen soruşturmada, Çimsa ve Adana Çimento tarafından kurulan Oysa Çimento'nun kurucu taraflar arasındaki rekabetçi davranışların koordinasyonunu sağlayan ve rekabeti sınırlayan ve rekabeti sınırlayıcı amaç ve etkilere sahip olan bir işbirliği anlaşması olduğu sonucuna varıldı. Söz konusu anlaşmayla, ilgili pazarda Çimsa Çimento ile Adana Çimento Sanayi arasındaki rekabetin rekabetin tamamen ortadan kalktığına karar verildi. Bu nedenle 2004 yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1'i oranında ve ayrı ayrı olmak üzere Adana Çimento'ya 1.8 milyon YTL, Çimsa Çimento'ya da 2.5 milyon YTL idari para cezası verildi. Rekabet Kurulu, Çimsa Çimento ile Adana Çimento'ya Rekabet Yasası'nı ihlaline neden olan söz konusu aykırılığı gidermeleri için de 6 ay süre verdi. Bu sürede rekabeti ortadan kaldırıcı faaliyetlerden kaçınılması uyarısında bulunulurken, aksi takdirde süreli para cezası uygulanacağı bildirildi. Soruşturma kapsamında Batı Akdeniz çimento pazarında faaliyet gösteren Göltaş, Denizli Çimento ve Ado Madencilik ile Özgür Çimento'nun yasayı ihlal etmediğine oyçokluğuyla karar verildi. Rekabet Kurulu, Akdeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren hazır beton şirketlerine yönelik olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında da 7 şirkete para cezası verdi. Rekabet Kurulu kararına karşı şirketlerin, Danıştay'a dava açma hakkı bulunuyor. 'Verilen ceza değil teşvik' Rekabet Kurulu kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Kurul'un kestiği cezaların caydırıcı olmadığını, cezadan çok teşvik gibi olduğunu söyledi. Ayaydın, çimento ve hazır beton sektöründe rekabet ihlalini herkesin bildiğini, Rekabet Kurulu'nun en çok gündemine gelen sektörler arasında yer aldığını belirtti. Daha önce de bu sektörde yaşanan rekabet ihlallerinin birkaç kez Kurul kararı ile cezalandırıldığını hatırlatan Ayaydın, "Rekabet Kurulu soruşturma kapsamındaki firmalardan bazılarına hiç ceza vermemiş, ceza verdiklerine ise cirolarının yüzde 1'i gibi sembolik bir ceze vermeyi tercih etmiş. Oysa daha önce de rekabet ihlali cezasına çarptırılan bu teşebbüslerin ceza oranları daha yüksek olmalı ki caydırıcı olsun. Yaptıkları rekabet ihlali ile kazandıklarının belki de 50'de biri oranında verilen ceza, ceza değil teşviktir" diye konuştu.

<< Önceki Haber Çimento şirketlerine ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER