Kapadokya'nın ilk büyük turistik
halı satış merkezi Bazaar 54 Genel Müdürü
Nejat Yıldırım, Türkiye'ye
yurtdışında sahte Türk halıları getirildiğini, bunun da Türk halısı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de halı üretiminin maliyetinin yüksek olduğunu, bu nedenle bazı firmaların yurtdışından kaçak olarak getirilen
taklit halıları ''Türk halısı'' olarak sattıklarını söyledi.
Taklit halıların Çin,
Pakistan ve
Hindistan gibi ülkelerde üretildiğini ifade eden Yıldırım, ''Türk halısı tarihi özelliği ve kalitesiyle dünyada isim yapmıştır. Turistin Türk halısına olan güveni korunmalıdır. Aksi halde Türkiye'ye gelen turiste gelecekte halı satmamız mümkün olmayacaktır'' dedi.
Yıldırım, Türkiye'nin yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık perakende halı ihracatı olduğuna dikkati çekerek, müşterilerin taklit halıları tanıyamayacağını kaydetti.
Bu konuda turizm acentalarına ve rehberlere büyük görev düştüğünü dile getiren Yıldırım, ''Acentalar ve rehberler müşterilerini korumalıdırlar ve gerçek Türk halısı satan mağazalara yönlendirmelidirler. Satılan halıya da bir standart getirilmelidir. Bunun için halının dokunduğu yer, halı üzerine işlenmeli ve denetlenmelidir'' diye konuştu.
Yıldırım, halı dokumacılığının da desteklenmesi gerektiğini belirterek, 100 liralık bir halı tezgahının, birçok kişiye iş sağlayacağını anlattı.
Dünyanın en eski halısı olan Pazırık halısının Türkler tarafından 2400 yıl önce dokunduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
''Binlerce yıllık el sanatı ürünümüz olan halıcılık kültürümüz, tarihimiz yok oluyor. Bu nedenle el sanatları üretiminin devlet tarafından korunması ve desteklenmesini istiyoruz. Bu çerçevede öncelikle Türk halı motiflerinin başka ülkeler tarafından kopyalanmasına ve bunların ülkemize getirilerek Türk halısı olarak pazarlanmasına, turistlerin aldatılmasına engel olunmalıdır.''
Yıldırım, Kapadokya'daki mağazalarında
Kayseri,
Diyarbakır,
Tokat ve Ege bölgesinde dokunan, Türk kültürünü yansıtan halıları sattıklarını belirterek, özellikle Kayseri yöresinde dokunan ipek halıların, turistlerin büyük ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.