'Bacasız fabrikalar' gibi çalışan şirketler, geçen yıl 40 bin kişiyi işe aldı. Önümüzdeki 5 yılda ise 45 bin kişiye iş imkânı sağlanması planlanıyor.
Hizmet
sektörünün önem kazanması ile birlikte ortaya çıkan yeni iş kolu
çağrı merkezleri, istihdam deposu oldu. 'Müşteri memnuniyetinin teknolojik mekanları' diye de tanımlanan merkezlerde geçen yıl 40 bin kişi işe alındı. Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Pekkan, bu rakamın 17 bin 600'ünün hesaplanmayan istihdam olduğunu belirterek, "
Çağrı merkezi sektörü hızlı
büyüme trendini 2010'da da sürdürdü." dedi. Son 5 yılda sadece Doğu ve Güney
doğu Anadolu illerindeki çağrı merkezleri için yapılan yatırımların 50 milyon TL'yi bulduğunu belirten Pekkan, son 5 yılda sektöre yapılan toplam yatırımların da 250 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi. "Bu yatırımla, sektörün sağladığı istihdam 2 katına çıktı. Beş yıllık gelecekte sektörün hacim olarak yüzde 100'ün üzerinde büyüme göstereceği, oluşturulan istihdamın da 40 bin seviyelerinden 85 binlere ulaşılacağı öngörülmektedir." diye konuştu. Büyümekte olan sektörde
İstanbul,
Ankara ve
İzmir dışında, Anadolu'nun birçok ilindeki yatırımlar da artarak devam ediyor.
Malatya,
Sivas,
Uşak,
Erzurum,
Erzincan,
Bingöl,
Gümüşhane,
Afyonkarahisar,
Karaman,
Kayseri,
Düzce,
Antalya,
Eskişehir bu şehirlerden bazıları. 8,5 milyon engelli vatandaşın bulunduğu
Türkiye'de çağrı merkezlerinde çalışanların da sayısının da artacağı öngörülüyor.
Tempo İletişim'in Afyonkarahi-sar'daki çağrı merkezine bu ay sonuna kadar 200 yeni
eleman katılacak. Böylece, Afyonkarahisar'da çalışan sayısı 884'e ulaşacak. Tempo İletişim
İnsan Kaynakları Müdürü Okşan Algur, "Bin kişilik bir kadroya doğru hızla ilerliyoruz." dedi. Ali
Sabancı,
Haluk Emiroğlu, Kemal Cılız ve Turgut Gürsoy ortaklığıyla 2008'de kurulan Callpex 2010'da yüzde 200 büyüyerek sektör ortalamasının üstünde bir büyüme ile yılı kapattı. Son iki yılda Türkiye genelinde yüzde 26 ila yüzde 26,5 civarında büyüyen çağrı merkezi sektörünün liderliğini koruyan Callpex, "yenilikler yılı" olarak tamamladığı 2010'un ardından 2011'de de büyümeye devam etmeyi hedefliyor. Telephone Doctor Türkiye, 2010'da çağrı merkezlerine 861 gün eğitim verdi. Telephone Doctor Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Elvin Atay, 2011'de ortalama 1.200 gün eğitim vermeyi hedeflediklerini söyledi. Sektörde irili ufaklı ortalama 900 firmanın çağrı merkezi olduğunu belirtiyor.
Türk çağrı merkezi sektöründe eğitim seviyesinin en az lise mezunu olduğunu gördüklerini belirten Atay, "Merkezler çalışanlar tarafından geçici iş olarak görülüyor. Örneğin
banka çağrı merkezlerinde şubeye geçmek isteyenler çağrı merkezini basamak olarak kullanıyor. Ancak herkesin amacı aynı olduğundan zamanla umutsuzluk ve motivasyon kayıpları söz konusu oluyor. Öncelikle kişilerin mizaçlarına, strese dayanıklılığına, hedeflerine bakmak çok daha anlamlı olacaktır." tespitinde bulunuyor.
ZAMAN