2 milyon 200 bin
emekliyi ilgilendiren davadan emekliler lehine sonuçlanması halinde 8,1 milyar lira
maliyet çıkacağını kaydeden Zararsız, "Mahkemeden iptal çıksa bile geriye dönük ödeme olmayacağını düşünüyorum." dedi.
SGK Başkanı Zararsız, düzenlediği basın toplantısında emekli
maaşları, emeklilerden kesilen
aidatlar ve
KEY ödemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de 13 farklı türde
emekli maaşı hesaplaması yapıldığı bilgisini veren Zararsız, düzenlemelerin yapıldığı yıllara ait
işçiler, tarım işçileri, Bağ-Kurlular, tarım Bağ-Kurlular ve memurlar ana
çatı olmak üzere farklı maaş
bağlama yöntemleri bulunduğunu aktardı.
Sistem değişikliklerinde intibak yapılmadığı için maaşlar arasında farklılık meydana geldiğini dile getiren
Emin Zararsız, 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler arasındaki
maaş farkının kaldırılması için iş mahkemesi aracılığıyla
Anayasa Mahkemesi'ne giden konuya SGK'nın itirazının söz konusu olmadığını söyledi. Kurum olarak Yüksek Mahkemeye
savunma sunacaklarını aktaran Zararsız, "Böyle bir düzenlemenin kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle emeklilerin lehlerine sonuçlandığını düşünseniz bile 2 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor. Maliyeti 8,1 milyar lira. Ancak bunlar birikimli bir maaş farkı almayacaklar." diye konuştu.
Mahkemeye sunacakları savunmada maliyet konusunu da gündeme getireceklerini vurgulayan Zararsız, "Mahkemeden iptal çıksa bile geçmişe dönük ödeme olmayacağın düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Zararsız, bu konunun sürekli gündemde tutularak emeklilere duygu sömürüsü yapıldığını savundu.
Emeklilik yaşında geçmişte yapılan değişiklikler sebebiyle
sistemin bozulduğu bilgisini veren Zararsız, "Halen 46 yaşında emekli üretiyoruz. 65 yaş uygulaması 2030'lu, 2040'lı yıllarda hayata geçecek." dedi.
KEY'DE 222 BİN KİŞİYE YENİ İNCELEME
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri konusunda listede adı olan olmayan herkesin SGK'ya başvurduğunu söyleyen Zararsız, kurum olarak sadece işçi ve işçi emeklilerin KEY ödemelerinde yetkili olduklarına işaret etti. Buna rağmen bütün memurların da SGK'ya müracaat ettiğini kaydetti.
KEY ödemesi konusunda 6 bin 900 kurumun sorumlu olduğunu da vurguladı.
Kesintinin yapıldığı kişilerin,
kesinti yapıldığı zaman hangi kurumda çalışıyorsa o kuruma müracaat etmeleri gerektiğini aktaran Zararsız, 1,6 milyon kişilik liste hazırladıklarını, bunlardan 222 bininin yanlışlık olduğu düşüncesiyle yeniden müracaat ettiği bilgisini verdi. Bunların
kontrol edilmesinin ardından yeniden
tavsiye halindeki
Emlak Bankası'na gönderileceğini ifade etti.
EMEKLİ MAAŞLARINDAN KESİLEN DERNEK AİDATLARI
SGK Başkanı
Emin Zararsız, son günlerin tartışmalı konularından emekli aylıklarından kesilen
dernek aidatlarıyla ilgili soruları da cevapladı. Kesintilerin 1979 yılından bu yana yapıldığını aktaran Zararsız, bundan sonrası için emeklinin izni olduğuna dair yeni bir düzenlemeye gidildiğini vurguladı. SGK Başkanı, "Derneklere resmi yazıyı gönderdim. Bundan böyle yapılan uygulamada 1 Ocak 2010 tarihinden sonra üye olan kişilerin muvafakat (izinleri) SGK'ya gönderilecek. Aynı zamanda bundan önce üye olanların aidat kesildiğine dair izin belgeleri de yıl sonuna kadar SGK'ya gönderilecek." dedi.
653 bin emekliden aidat kesilen Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün'ün kendisine, "Müfettişleri gönderin, denetlesin." teklifi sunduğunu aktaran Zararsız, dernekleri bu konuda
denetleme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'nda ve valiliklerde olduğunu belirtti. Emeklilerin haberi olup olmadığı konusuna da açıklık getiren Zararsız, "Bir kişi bir konuda muvafakatte bulunduysa bu izne dayanan işlemler geçerlidir." dedi. SGK'ya herhangi bir derneğe üye değilim deyip dilekçe verenlerin bulunduğunu dile getiren Zararsız, aidat kesme konusunda SGK'nın aracılık etmesi konusunun yeni olmadığını eskiden beri yapıldığını aktardı.
(CİHAN)