Tüketicilerin pahalılıktan şikayet ettiği birçok ürünün üreticiden sofraya gelene kadar fiyatının katlanarak arttığı ortaya çıktı. TZOB araştırmasına göre üreticinin 50 kuruşa sattığı limon markette 3 lirayı geçiyor. Mandalina ise evlere gelene kadar tam yüzde 640 zam görüyor.
Ziraat Odaları Birliği, sofradaki vurgunu araştırdı. Tarladan toplanan sebze ve meyvenin 4 aracının elinden geçip sofraya ulaştığı belirlendi.
Fiyatların ise yüzde 640 arttığı ortaya çıktı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın önerisi üzerine Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulan tarımsal ürün komisyonunun incelemeye aldığı zincirden fahiş kâr hırsı çıktı.
HER EL DEĞİŞTİRDİĞİNDE FİYAT ARTIYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yaptığı tespitlere göre, meyve ve sebze ürünleri soframıza gelene kadar dört farklı aracının elinden geçiyor. Zincirin her bir halkasında fiyatı yükselen bazı ürünlerde vatandaşa ulaştığında fiyatı 6 katı geçiyor.
65 KURUŞLUK SİVRİBİBER 2 LİRAYI GEÇİYOR
Sebze ve meyvede üretimden tüketime kadar olan zinciri inceleyen TZOB, birçok ürünün fiyatında aşırı artışlar tespit etti. TZOB’un belirlemelerine göre, örneğin üreticide 65 kuruş olan sivri biberin fiyatı markete geldiğinde 2 lira 17 kuruşu buluyor. Yine üreticiden 50 kuruşa alınan ıspanak, marketlerde üreticiden alınan fiyatın 6 katına, yani 3 liraya satılıyor.
MANDALİNA YÜZDE 640 ZAMLANIYOR
Tespitlere göre, üretici ile market fiyatı arasındaki fark mandalinada yüzde 538,89, maydanozda yüzde 537,33’e kadar çıkıyor. Mandalinanın fiyatı yüzde 640 artıyor.
4 DEFA EL DEĞİŞTİRİYOR
Ankara Toptancı Hali esnafı Yusuf Yanık oluşan çarkı şöyle anlattı; “Çiftçi ürettiği malı önce komisyonculara satıyor. Komisyoncudan da Ankara ya da İstanbul’un komisyoncuları alıyor. Onlardan da pazarcı ya da marketler alıyor. Yani mal tüketiciye gelene kadar en az 4 kez el değiştiriyor. Haliyle her el değişiminde ilave kâr eklenince fiyatlar katlanıyor” dedi.
FARKIN İZAHI YOK
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici arasındaki makasın acilen daraltılması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Hem üreticinin hem de tüketicinin zarar görmemesi lazım” diye konuştu. Oluşan fiyat farkının mantıklı hiçbir açıklaması olmadığını belirtti. Bayraktar, “Üretici zararına satarken, tüketicinin 5-6 katına mal almasının izahı yok” diye konuştu.
HERKES KARINI ORTAYA KOYUYOR
"Bir ürün üreticiden bedavaya alınsa dahi kilosunda 40 kuruş işçilik ve nakliye masrafı olur" diyen Yusuf Yanık şöyle konuştu: "Aracının kâr etmesi için ürünü en düşük 60-80 kuruşa satması gerekir.
Pazarcı da kâr edebilmek için en az 1,20 ila 1,50 liraya satar. Dolayısıyla üreticiden sıfır liradan çıkan bir ürün dahi bu sistemde tezgaha ulaşıncaya kadar 1,5 liralık fiyata ulaşır” dedi.
BUGÜN