Bu bölgedeki dönüşümün faturası ağır oldu

Sarıgöl'deki yarı olimpik havuzlu 'gecekondu dönüşüm' projesi Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne pahalıya patladığı iddia edildi.

Bu bölgedeki dönüşümün faturası ağır oldu

Sarıgöl'deki yarı olimpik havuzlu 'gecekondu dönüşüm' projesi Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne pahalıya patladı. Acar İnşaat'a ihale edilen dönüşüm için belediye, meclisten 65 milyon lira borçlanma izni aldığı iddia edildi.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Gaziosmanpaşa Sarıgöl’de yapımı devam eden yarı olimpik havuzlu ‘gecekondu dönüşüm’ projesi Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne pahalıya patladı. Belediye geçen perşembe 2012’de Acar İnşaat’a ihale edilen dönüşüm için 65 milyon liralık borçlanma talebini Gaziosmanpaşa Belediye Meclisi’ne sundu. CHP ’li üyelerin ret oyuna rağmen karar oyçokluğuyla onaylandı. Borç alınacak tutar, belediyenin 2013’teki toplam gelirinin üçte biri, 2012’deki toplam gelirinin yarısına denk geliyor. Üstelik ‘gecekondu dönüşümü’ adı altında gerçekleştirilen projede konutların yalnızca dörtte biri gecekondusu yıkılan mahalleliye satıldı. Gecekondu sahiplerinin çoğu daireleri küçük ve pahalı bulduğu için mahalleyi terk etmek zorunda kaldı.

Ağır faiz yüküne girildi
CHP’li Cengiz Aydoğdu, üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında borcun 17 milyonluk kısmının faiz tutarı olduğu konusunda Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yıldırım tarafından bilgilendirildiklerini söyledi. Aydoğdu, meclis toplantısı sırasında çıkan tartışmada borca girilmesine itiraz ederek şunları söyledi: “2013 yılı bütçesi 86 milyon açık vermişti. 2014 bütçesinin bundan çok daha fazla açık vereceği aşikâr. Bu kadar yüksek borçlanmadan ağır bir faiz yükü oluşmakta. Bankalar ve finans kuruluşlarına ödenecek bu faiz, belediyenin halka sunacağı diğer hizmetlerden kısılacağı anlamına gelir. Gelirlerimiz kadar harcama yapmalıyız.” Geçen sene aynı inşaat için 15 milyon lira borcun zaten alındığını, bu tutarla birlikte inşaat için toplamda 80 milyon borca girildiğini belirtilen Aydoğdu “Geldiğimiz noktada Sarıgöl bir sosyal dönüşüm değil rantsal dönüşüm projesi olmuştur. Fakat bu rantın nereye gittiği meçhuldür. Belediyemiz bu ranttan payını alamamıştır” dedi.

Borç, belediyenin 2012 gelirinin yarısı!
Aydoğdu, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yıl içindeki toplam gelirinin 202 milyon 707 bin lira olduğunu belirterek, “Belediyenin resmi verilerine göre 2012 yılındaki toplam geliri de 138 milyon 212 bin lira. Yani inşaat için alınacak borç, 2012’deki toplam gelirinin yarısına tekabül ediyor. Belediye Kanunu’na göre bütçe gelirlerinin toplam yüzde 10’unu geçtiği için borç, İçişleri Bakanlığı’nca onaylandıktan sonra alınabilecek” diye konuştu.

Satılan dairelerin geliri nereye gitti?
14 katlı 9 bloktan oluşan inşaat, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından Ekim 2012’de Acar İnşaat’a ihale edilmişti. İnşaatın önündeki ruhsat tabelasında belirtilen ihale bedeli 72 milyon 338 bin lira. Ancak AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mercan Yılmaz, meclis toplantısında bu miktarın keşif artışıyla birlikte 84 milyon 535 bin liraya çıktığını belirtti.
Belediye, yarı olimpik havuzlu 725 dairelik projeden daire satışlarına devam ediyor. Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın meclis toplantısında verdiği bilgilere göre 725 dairenin 182’si ‘gecekondu dönüşüm’ü kapsamında evi yıkılan hak sahiplerine verildi. Yani geriye kalan 543 daire dışarıdan geleceklere satışa sunuldu. Radikal Gazetesi'nin belediyenin satış yetkilisinden aldığı bilgiye göre inşaatta satılmayan sadece 43 daire kaldı, bunların çoğu da bodrum katlarında. Bodrum katta 1+1 daireler 108 bin, 2+1 daireler 194 bin, 3+1 daireler ise 247 bin liradan satışta. Ortalama satış fiyatından hesaplanınca dışarıya satılacak 543 daireden belediyenin yaklaşık 99 milyon lira gelir elde etmesi gerekiyor. Belediye, bu miktarın neden projeyi finanse edemediği konusundaki sorulara cevap vermedi.

Gecekondu sahipleri bölgeye terk etti

Belediyenin 2012 Faaliyet Raporu’na göre proje alanında yaklaşık 2500 hane ve 10 bin kişilik bir nüfus bulunuyordu. Alanda yüzlerce gecekondu yıkıldı. Gecekondusu yıkılan kalabalık ailelerden çoğu daireleri küçük ve pahalı bulduğu için projeye dahil olamadı, yıkılan gecekondusu karşılığında düşük enkaz bedelleri alarak mahalleyi terk etti. Sarıgöl’deki kentsel dönüşüm projesi hakkında bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, fiyatların yüksekliği ve kalabalık aileler dolayısıyla gecekondusu yıkılan hak sahiplerinin birçoğunun daire alamadığını belirtti.
<< Önceki Haber Bu bölgedeki dönüşümün faturası ağır oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER