TÜSİAD eski Başkanı
Tuncay Özilhan'ın sahibi olduğu
Efes Birası'nın reklamlarında 'Biraullah' ifadesi kullanılarak, reklam adına iğrençlik sergilendi.
Efes Pilsen tarafından hazırlatılan
bardak altlıklarında; hem
içki teşvik edildi, hem
futbolcular kullanıldı, hem de Müslümanlar aşağılandı. TÜSİAD eski Başkanı ve Efes Pilsen'in sahibi
Tuncay Özilhan, daha fazla para kazanmak için yaptığı bira reklamında milyonlarca Müslümanın inancıyla alenen alay etti... Bira firması Efes Pilsen, tüketicilerine
promosyon olarak verdiği bardak altlığında
Biraullah, yani "Allah'ın Birası" şeklinde iğrençlik sergiledi.
BU NASIL DÜNYA KARMASI?
Bütün insanların Efes Pilsen
marka bira içtiği iddiasıyla promosyon olarak verilen bardak altlığı üzerindeki reklamda hem futbol kullanıldı hem de Müslümanlar aşağılandı. "Dünya karması açıklandı" başlığının kullanıldığı reklamda; dünya halklarını temsilen "Birayevski, Biraienne, Biraviç, Biraçek, BİRAULLAH, Biramann, Birao, Birasonn, Don Birantes, Biraing ve Büyük Boy Efes" isimleri kullanılırken, onbir futbolcunun gösterildiği resim arasında ilk sırada ise Efes Pilsen bira şişesi yer aldı.
Reklamın devamında da, "Ha, yedekleri sordunuz da aklımıza geldi. Sahi biraları yedeklediniz mi?" denilerek bira içilmesi teşvik ediliyor. "Maç seyrederken bira içilir" sloganı altında da insanlarla alay edilircesine bira kapağı resmi gösterilerek, "Bira bu kapağın altındadır" deniliyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Efes Pilsen'in promosyon olarak verdiği bardak altlığında kullandığı "Biraullah" kelimesine uzmanlar büyük tepki gösterdi.
İlahiyatçılar, Efes Pilsen'in tutumunu "dinen kabul edilemez bir
hakaret" olarak değerlendirdi. Sivil
toplum örgütü temsilcileri ise, Biraullah kelimesinin kullanılmasının reklam etiğiyle bağdaşmadığını vurguladı.
ÇİÇEK: BU ÇİRKİNLİK KABUL EDİLEMEZ
Van 100. Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çiçek, Biraullah, bir isim tamlamasıdır. Arapçada buna İzafe denir. Biraullah, dil bilgisi ve tercüme kurallarına göre Allah'ın birası anlamına geliyor. Burada bir günahı meşrulaştırma çabası görüyoruz. Allah'ı hafife alma söz konusudur. Böyle bir ifade asla kabul edilemez şeklinde tepkisini dile getirdi.
Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, "Kullanılan ifadeler bir cahilliğin sonucudur. Bu tür reklamlar hazırlanırken, halkın milli ve manevi değerlerinin göz önünde bulundurulması gerekir. İlgili kişi ve kurumlardan görüş istenerek, yanlışlık yapılmasının önüne geçilmiş olur" dedi.
NOSTALJİK AMAÇLI HEDİYEYMİŞ
Efes Pilsen İletişim Müdürü Emre Topsakaloğlu ise, tabak altlığının 1976-1980 arasında Dünya Kupası için dönemin ajansı tarafından hazırlandığını belirtti. ?Biraullah?ın bilinçli bir şekilde kullanılmadığını öne süren Topsakaloğlu, ?
Anadolu?da bira tarihi diye bir projemiz var. Bu bardak altlığı, nostalji amaçlı verilen bir hediyedir? iddiasında bulundu.
VAKİT