TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, 'Hançer timi adı altında
yasa dışı örgütlenen bazı grupların var olup olmadığına yönelik
Meclis Araştırması açılmasına' yönelik, grup önerisi görüşüldü.
BDP
Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, hukuk dışı örgütlenen grupların işlediği
cinayetlerin yeterince sorgulanmadığı, çok sayıda cinayetin failinin halen belirlenemediğini söyledi. Bayındır, bunun yanında çok sayıda kayıp vakası olduğunu ve bu kayıpların bulunması için çaba sarf edilmediğini iddia etti. Bayındır, bu tür olayların açığa çıkması için yapılacak çalışmalar kapsamında, özellikle hukuk dışı kurulan organize örgütlerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip
Kaplan da hukuk dışı örgütlenmelerin üzerinde ciddi bir şekilde durulması gerektiğini, aksi takdirde bu örgütlerin daha büyük olaylara yol açabildiğini söyledi. Kaplan, insanın yaşama hakkını savunmak için çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.
Eskişehir Bağımsız Milletvekili
Tayfun İçli de
faili meçhul cinayetlerin önemli bir konu olduğunu, araştırılmasının şart olduğunu, ancak cinayetin yalnızca 'öldürmek' olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. İnsan haysiyetine aykırı davranışların da bir cinayet suçu kadar ağır olduğunu belirten ve son dönemlerdeki operasyonlardaki gözaltılara değinen İçli, suç işleyen insanların üzerine gidilmesi gerektiğini, ancak birkaç kişinin keyfi yorumlarına göre aydınların, gazetecilerin günlerce gözaltında tutulmasının yanlış olduğunu ifade etti.
-TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI-
BDP'nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından MHP'nin, Türk
Borçlar Kanunu Yasa Tasarısının görüşülmesine ilişkin grup önerisi görüşüldü.
MHP grubu adına konuşan
Konya Milletvekili
Faruk Bal, Türk
Borçlar Kanunu Tasarısının öncelikli görüşülmesi ve eksiklerin giderilmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçinin ve esnafın zor durumda olduğunu anlatan Bal, 'AKP'nin teslimiyetçi
ekonomik politikası bu ülkeye karabasan gibi çökmüştür' dedi.
Bal ayrıca, Konya'nın Cihanbeyli ilçesinin Belediye Başkanının MHP'li olması nedeniyle hükümetin taraflı davrandığını öne sürdü. Bal, ilçede organize sanayi kurulmasının önüne geçildiğini savundu.
CHP Malatya Milletvekili
Mevlüt Aslanoğlu da özellikle
vergi ve
sigorta borcunu ödeyemeyen çok sayıda esnaf olduğunu belirterek, 'Affedin demiyorum ama borçlarını ödenemek için kolaylık sağlayın' dedi. Aslanoğlu, devletin halen aylık yüzde 2 oranında temerrüt
faizi uyguladığını, bu uygulamayla borcunu ödeyemeyen esnafın adeta idam edildiğini söyledi.
-'AFFI KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUZ'-
Aslanoğlu'nun eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Ömer
Dinçer de ekonomik
kriz nedeniyle sanayici ve esnafın zor bir süreçten geçtiğini, ancak 2010 yılında bu zorlukları aşmayı umut ettiklerini söyledi.
Daha önceki uygulamalalarda da
prim borçları affının istenilen sonuçları vermediğini belirten Dinçer, bu nedenle borçların affının kesinlikle düşünülmediğini kaydetti. Ancak borçların 36 ay süreyle taksitlendirme imkanı olduğunu anımsatan Dinçer, kendilerine müracaat edenlere bu imkandan yararlanma fırsatı sunduklarını söyledi.
Bakan Dinçer, prim borçlarının ödenmemesinden dolayı karşı karşıya kalınan faiz yüküyle ilgili yeni bir
düzenleme yapılacağını, bu düzenlemeyi yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.
CHP
Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de Türkiye'nin asıl gündeminin ekonomi olduğunu, bu nedenle
Türk Borçlar Kanunu yasa tasarının öncelikle görüşülmesi gerektğini söyledi.
Esnafın
banka kredi borcunu bir başka bankadan aldığı krediyle ödemeye çalıştığını belirten Ünlütepe, vatandaşın sorununu
Anayasa değişikliğinin çözmeyeceğini söyledi.
AK Parti Grup
Başkanvekili Mustafa
Elitaş ise Faruk Bal'ın, Cihanbeyli ilçesi ile ilgili iddialarına karşılık olarak, AK Parti'nin, parti ayırımı gözetmeden bütün belediyelere eşit davrandığını, bunu ilke edindiklerini söyledi.
Organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişki yasal düzenlemeler olduğunu, ancak söz konusu ilçedeki şartların bu düzenlemede istenen şartları taşımadığını söyledi.
Elitaş, Türk Borçlar Kanunu Tasarısına ilişkin olarak, bir
komisyon oluşturulabileceğini, bu komisyonda bütün önergelerin görüşülebileceğini, bu şekilde tasarı ile ilgili çalışmaların daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada MHP'nin grup önerisi de reddedildi.AA