Kilci, daha önceki yapılandırmalarda tahsilâtın hep yüzde 50'nin altında kaldığını ifade etti.
Kilci,
İzmir Ticaret Odası (İZTO) mart ayı olağan meclis toplantısına katıldı.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı
Ekrem Demirtaş'ın
vergi borçlarının yeniden yapılandırması yönündeki talebi üzerine Kilci, gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını belirtti.
Vergi affının siyasi iradenin işi olduğuna dikkat çeken Kilci, "Bir süre önce bu konu gündeme geldiğinde vergisini ödeyenlerden inanılmaz tepkiler aldık. Şimdiye kadarki yapılandırmalarda 100 kişiden 47'si borcunu ödedi. Tahsilat yüzde 50'nin altında kaldı. En başarılı yeniden yapılandırmamız yüzde 47 ile sonuçlandı." dedi.
Vergi tahsilâtlarında bütçeye konulan hedefe ulaşmak zorunda olduklarını kaydeden Kilci, son iki aydaki tahsilâta bakıldığında iyi durumda olduklarını söyledi.
Gecikme
faizlerini bir süre önce düşürdüklerini aktaran Gelir İdaresi Başkanı, faiz oranlarını 5-6 bankanın
kredi faiz oranlarını dikkate alarak belirlediklerini dile getirdi.
Gelir İdaresi'nin temel hedefinin müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkarmak olduğuna işaret eden Kilci, mükelleflerin vergi dairesine gelmeden vergilerini ödemeleri için yapılan düzenlemede büyük ölçüde başarılı olduklarını anlattı.
Kayıt dışı ekonomiye de dikkat çeken Kilci, bu konunun sadece maliyenin değil bütün toplumun sorunu olduğunu vurgulayarak, "Her şeyden önce haksız rekabete yol açıyor." diye konuştu.
Kilci, vergi iadelerini mümkün olduğu kadar hızlandıracaklarını açıkladı.
Kilci, sahte
belge düzenleyenleri tespit etme noktasında daha aktif bir yol izleyeceklerini açıkladı.
Meclis üyesi
Halit Şahin'in "Vergi mükellefi olan bir otomotiv galericisinin yanında 5-6 tanede
kayıtsız galericilik yapanlar var." açıklaması üzerin, Kilci, "Vergi dairesi başkanımız not alıyor.
İhbar olarak kabul ediyoruz. En kısa zamanda sizleri ziyaret edecekler." dedi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da SGK ve vergi borçlarının yeni bir yapılanmasını istedi.
Demirtaş, yaklaşık 1 milyon 500 bin mükellefi ilgilendiren borçların 60 ay vade ve uygun faiz oranlarıyla yapılandırılması gerektiğini kaydetti.
Ekonomik
krizin geride kaldığını anlatan Demirtaş, 2010 yılında kriz lafını kullanmak istemediklerini belirtti.
İç piyasada canlanma yönünde bir rüzgarın bulunduğunu ifade eden Demirtaş, şunları söyledi: "Bu yılı pansuman yılı olarak geçireceğiz. Daha yük taşıyacak durumda değiliz. Toparlanma sinyali var. Ocak
sanayi üretimi yüzde 12 arttı. Şubat'ta da artış söz konusu. Tüketici güven endeksinde de bir artış var. Giderek kriz öncesine yaklaşıyor. Enflasyondaki artış canlılığı gösteriyor. En büyük sıkıntı, bu dönemde en büyük sıkıntı vergi ve SGK borçları oluşturuyor. Bu borçlara uygulanan aylık gecikme faizleri çok yüksek. 60 ay vadeyle yeniden yapılandırılması ve faizlerin makul seviyeye çekilmesi
piyasaları rahatlatacaktır."
(CİHAN)