Samanyolu Haber,
yerli doğalgazın
üretim tesislerindeydi.
Kara
deniz'in
Akçakoca sahilinden denize bakanlar yan yana üç kuyuyu görüyor. Bunlar insansız doğalgaz üretim platformları, 5 yıl önce girişilen petrol ve doğalgaz
arama seferberliğinin ürünleri,
Türkiye'nin denizden çıkardığı ilk doğalgazın kuleleri.
Türkiye
Petrolleri
Anonim Ortaklığı,
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Toreador ve Stratic isimli Kanadalı şirket ile birlikte Akçakoca'da doğalgazı bulmuş ve bulunan saha çok kısa bir süre içinde faaliyete geçmişti. Denizin ortasında yükselen bu platformlar geçtiğimiz yıl hizmete alındı ve sadece bir yılda 100 milyon dolarlık doğalgaz çıkartıldı.
Sığ deniz sahası olarak adlandırılan doğalgaz rezervleri denizden yaklaşık 7-8 mil açıkta. Sahalar üzerindeki, insansız doğalgaz kuyularının bir başka özelliği de yüzde yüz yerli olmaları. Denizin üzerinde gördüğümüz bu kuyuların deniz derinliği 70 ila 80 metre arasında. Kuyuların bütün kontrolü buradan yani karadaki Çayağzı’ndaki tesisten bilgisayarlar yardımıyla yapılıyor.
Çıkartılan yeni petrol ve doğalgaz sadece enerji olanında dışarıya daha az para ödenmesine yardımcı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda ciddi istihdam sahaları oluştuyor. Tıpkı Çayağzı tesislerinde olduğu gibi. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden
mezun olmuş gençler de iş imkanına kavuşuyor.
Karadeniz'in yenerek bulunan doğalgazın kapasitesi günlük 2.1 milyon metreküp. Bu da İstanbul'da konutlarda tüketilen doğalgazının 10'da birine karşılık geliyor. Karadeniz’de yeni aramalar yapılması halinde Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığı da bitebilir.
Türkiye Karadeniz'deki doğalgaz ve petrolü bir an önce çıkarmak istiyor. Ancak
sondaj kuleleri, dünyadaki iş yoğunluğu sebebi ile ancak 2009 yılının sonunda Türkiye'ye gelebilecek.
SAMANYOLU HABER