Çuhadaroğlu'na göre bu
sistem,
Kasım 2003'teki saldırılar sırasında uygulanıyor olsaydı sonuç bu kadar ağır olmazdı
Türkiye'de 1980'lerde binaları giydirme modasını başlatan Çuhadaroğlu, şimdi binaları
bombaya karşı dayanıklı sistemlerle giydirme işine soyundu. Çuhadaroğlu, 20 yıldan uzun süredir bina terziliği yapıyor. Bugüne kadar İş Kuleleri,
Sabancı Center, Atakule, Akmerkez gibi gökdelen ve
alışveriş merkezleri de dahil olmak üzere 50'den fazla geniş kompleksin dış cephe sistemlerini yaptı. Bombaya karşı dayanıklı cephe sistemleri geliştirme işi ise yeni.
İncirlik ihalesini bekliyoruz
Şirket, İncirlik'teki
Amerikan Üssü'nü bombaya karşı zırhlamak için açılan ihaleye girecek.
İncirlik Üssü, 6-7 yıldır saldırı beklenen bir yer. Amerikalılar şu sıralar standartları belirliyor.
Nejat Çuhadaroğlu, "Global standartların yanı sıra Amerikalılar'ın kendi üsleri için çok daha farklı talepleri var. Çünkü bomba dediğin zaman 10 kilo da var, bin kilo da. Bu ihalenin bu sene içinde bitmesini bekliyoruz" dedi. Bombaya dayanıklı doğrama konusunda Paris'te İçişleri Bakanlığı'nın bir projesi de Çuhadaroğlu'nun ilgisini çekiyor. Bombaya dayanıklı doğrama bombadan etkilenip zarar görüyor ama önemli olan içindekileri bir şey olmaması.
İki kamyon bile patlatsalar
Levent'teki
HSBC Bank Genel Müdürlük binasının dış cephe sistemlerini Çuhadaroğlu yapmıştı. Kasım 2003'teki
El-Kaide saldırısında 23 kişi bu bina ve çevresinde öldü. Binada bombaya karşı bir korunma yoktu. Peki olsaydı en azından bina içinde bu kadar çok insan ölür müydü? İşte Çuhadaroğlu'nun cevabı: "O binayı biz yapmıştık ama bombaya dayanıklı olmadığı için gitti. Olsaydı çok az insan yaralanırdı, bırakın ölmeyi. Bir kamyon değil, iki kamyon bile patlasa binanın içindekiler çok hafif yaralarla kurtulurlardı. Bomba tamamıyla asıl öldürücü etkisi parça tesiridir. Sıcaklık o kadar önemli değil. Parça deliyor, çıkıyor. El bombası da odur. El bombası içinde parça olduğu için öldürür. Çünkü bombanın o yanma ve basınç etkisi belirli bir çevrede etkilidir.
Zırhın metrekaresi 4 bin dolar
Çuhadaroğlu'nun verdiği bilgiye göre doğrama sistemlerinin metrekare fiyatları 50-60 dolardan bin dolara kadar çıkıyor. Bombaya dayanıklı doğramanın metrekaresi ise en düşük bin dolar, en pahalısı ise 4 bin dolar.
İstanbul'da bombaya dayanıklı binalar gerekli mi? Çuhadaroğlu'na göre bu artık İstanbul için bir ihtiyaç: "Şu anda öyle bir durum var ki, bana göre alışveriş merkezleri dahil özellikle büyük kuruluşlar, özellikle
yabancı kuruluşlar
hedef teşkil ediyor. Binaları güvence altına almış oluyoruz. Ama aynı zamanda insanları güvence altına alıyoruz. Böylece binaların
sigorta primleri de düşecektir. Bombayı bırakın bütün alışveriş merkezlerinde yangına dayanıklı kapı olması gerekiyor, o bile yok. Bu kapı sıcaklığı absorbe edip yayılmasını engelliyor."
REFERANS