Buna göre 95 oktan benzinin litresi yüzde 1,85'lik artışla 3,91 liraya, 97 oktan benzin ise 3,98 liraya çıktı. Tüketicinin akaryakıta ödediği her 100 TL'nin 65 lirası ÖTV ve KDV olarak doğrudan devlete gidiyor.
Akaryakıt fiyatlarında
indirim bekleyen tüketiciye dün kötü bir haber daha geldi. Motorinden sonra bugünden geçerli olmak üzere benzin de zamlandı. Yeni fiyat ayarlamasına göre 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi yüzde 1,85, 97 oktan benzinin fiyatı ise yüzde 1,87 oranında artırıldı. Düzenleme, litre fiyatına 7
kuruş zam olarak yansıyacak. Böylece benzinin litresi yeniden 4 lira sınırına dayandı. Geçen hafta motorine de 7-8 kuruşluk zam gelmişti.
Benzine bugünden geçerli olmak üzere 7 kuruş zam yapıldı. Dün
akşam bazı şirketler tarafından bayilere bildirilen zamlar, bugünden itibaren pompa fiyatlarına yansıtılacak. Yeni zamla birlikte
İstanbul Anadolu yakasında 1 litre benzinin (95) fiyatı 3,87 liradan 3,91 liraya; 97 oktan benzinin fiyatı ise 3,91 liradan 3,98 liraya çıktı. Son ayarlamayla benzinin litre fiyatı 'Psikolojik sınır kabul edilen 4 lira' seviyesine yaklaştı. Öte yandan kalorifer yakıtı da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 1,84 oranında zamlandı.
Son bir ay içerisinde akaryakıta,
ham petrol fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek 3 defa zam yapıldı. Tüketicilerin büyük tepkisi üzerine
Enerji Bakanlığı ve
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (
EPDK),
sektör temsilcileriyle fiyat indirimi için bir araya gelmişti. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili geniş katılımlı toplantılar yapılmasına rağmen tüketiciyi sevindirecek bir karar çıkmamıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız toplantılar sonrası '
rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerinden indirim için
jest beklediklerini' söylemişti. Rafineri ve dağıtım şirketleri de pompaya 2 kuruş olarak yansıyan bir indirim yapmıştı. İndirimden kısa süre sonra ise motorine 8 kuruşluk zam yapılması tepki aldı. Akaryakıt ana dağıtım şirketi ve bayilerin temsilci kuruluşları, son zamların ham petrol ve döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklandığını açıklamış ve ucuzluk için Maliye'den yüksek vergilerin indirilmesini istemişti. Tüketicinin akaryakıta ödediği her 100 TL'nin 65 lirası ÖTV ve KDV olarak doğrudan devlete gidiyor.
ZAMAN