AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre,
ülkede
motorlu
taşıt ve
iş makinesi sayısının her geçen gün artması,
yakıt tüketiminin de artmasına yol açıyor.
Türkiye'nin petrol ihtiyacının önemli kısmının yurtdışından karşılanması ve fiyatlarının devamlı yükselmesi, maliyetlerin düşürülmesi adına tasarruf yapmanın en önemli gerekçelerini oluşturuyor.
Motorlu taşıtlarda normalin üzerinde benzin harcaması ise, araçtan ve sürücüden olmak üzere iki temel nedenden kaynaklanıyor.
Bu yüzden, motor gibi önemli aksamların dikkatli ve muntazam yağlanması gerekiyor. Aksi halde yağsızlıktan dolayı sürtünme artacağından güç düşüyor ve parçaların çabuk aşınması nedeniyle de benzin tüketimi artıyor.
Bujilerin ayarsız, bozuk ve pis oluşu ise her 10 litrede 1 litre fazla benzin sarfiyatına neden oluyor. Karbüratörün ayarsız ve pis oluşu, jikle kelebeğinin iyi açılıp kapanmayışı, el gazının aynı şartlarda bulunması, motorun elektrik ihtiyacını karşılayan malzeme ile bunun motora iletisini sağlayan aksamlardaki bozukluklar da benzin sarfiyatını artırıyor. Lastiklerin havalarının az olması da yakıt sarfiyatını artıran unsurlar arasında bulunuyor.
SÜRÜCÜ KAYNAKLI BENZİN SARFİYATI
Alçak vitesle seyretmek, şehir içinde
trafik ışıklarında ya da sıkışık trafikte motoru durdurup çalıştırma ve kalkışlarda gaz pedalına gereğinden fazla basmak, aracın daha fazla yakmasına neden oluyor.
Aniden hızlanmak, gereksiz yere gaza ve
frene fazla basmak, motoru çalıştırırken marşa gereğinden fazla basarak motoru boğmak ve yakıt
sisteminde oluşan sızdırmalar da, yüzde 50'ye kadar varan ekstra benzin sarfiyatına yol açıyor.
Fren ayarlarının bozuk, yağlamanın yetersiz olması, yüksek hızla gidilmesi, taşıtın düşük vitesle seyretmesi de benzin tüketimini
artırıyor.
Tüm hususlara dikkat edilmesi durumunda benzinden tasarruf edilebileceği, bireysel akaryakıt harcamalarında tasarruf sağlanacağı ve ülke ekonomisine katkıda bulunulabileceği kaydedildi.