Otomasyona geçmeyen şirketler hakkında yasal işlem başlatılacak. Otomasyon sisteminin ikinci aşaması ise
rafineri şirketlerini de kapsayacak bir takip zinciri oluşturmak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (
EPDK), 1 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla bütün akaryakıt ana dağıtım şirketlerinin kurduğu otomasyon sistemi sayesinde bayilerdeki akaryakıt
satışlarını anlık takibe aldı. Sistemi kurmayan şirketler hakkında ise idari işlem başlatılıyor. Zaman'ın EPDK kaynaklarından aldığı bilgiye göre, otomasyona geçme süresinin 30 Haziran 2011 günü sona ermesiyle birlikte, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin çoğu gerekli sistemi kurdu. Ancak, bazı şirketler otomasyona geçmedi. 1 Temmuz itibarıyla bu şirketleri tespit eden EPDK,
Kurul kararı gereği otomasyon sistemini kurmayan şirketler hakkında yasal işlem başlatacak. EPDK kaynakları, "Temmuz itibarıyla herhangi bir akaryakıt istasyonundaki satışları anlık görüyoruz. Kim ne kadar satış yaptı, anında ekranımızda. Fakat, ticari sır gerekçesiyle bunların hiç kimse ile paylaşılması söz konusu değil." bilgisini verdi.
Türkiye'de kaçak ve
kayıt dışı akaryakıt uzun bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. Türkiye Büyük
Millet Meclisi'nin kurduğu
Akaryakıt Kaçakçılığını
Araştırma Komisyonu'na göre kaçağın boyutu 8-10 milyar doları buluyor. Sektöre göre ise kaçağın boyutu 3-5 milyar dolar. Sektörün denetimini yapan EPDK ise kaçağı önlemek için 1 Temmuz 2005'ten itibaren akaryakıta marker (ayırt edici) uygulaması başlattı. Marker'a rağmen kaçağın devam etmesi, EPDK'yı ilave önlemler almaya sevk etti. 1 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla uygulamaya konulan otomasyon sistemiyle akaryakıt dağıtım şirketlerinin depodan nihai tüketiciye kadar satışları anlık takip altına alındı. Otomasyon sisteminin ikinci ayağı rafineri şirketlerini kapsayacak şekilde uygulamaya konulacak.
EPDK'nın satışları anlık takip etmeye başladığı akaryakıt sektöründe toplam 55 ana dağıtım şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketler, 12 bin 825'i istasyonlu ve 939'u istasyonsuz olmak üzere toplam 13 bin 763 bayiyle tüketicilere benzin, motorin satışı yapıyor.
Petrol Ofisi 2 bin 534 bayi ile ilk sırada yer alırken Opet'in bayi sayısı 2 bin 534. Üçüncü sırada yer alan
Shell-Turcas'ın bayi sayısı ise bin 22.
ZAMAN