- Yeni Gelir Vergisi Yasası, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.
- Kazancı 75 bin liranın üstünde olan çalışanlara da beyanname verme zorunluluğu geliyor
Bakan Şimşek'in geçen hafta Başbakan Erdoğan'a 4 saatlik bir sunumla anlattığı yeni Gelir Vergisi Yasası, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.
BAŞBAKAN'A 4 SAATLİK SUNUM
Taslak, daha önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmüş, Bakan Şimşek de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuya ilişkin geçtiğimiz hafta bir sunum yapmıştı. 4 saat süren sunumla Erdoğan'ın yasayla ilgili en ince ayrıntıya kadar bilgilendirildiği ifade ediliyor.
Habertürk'ün haberine göre özellikle yıllık kazancı 75 bin liranın üstünde olan çalışanlara da beyanname verme zorunluluğu getirmesi, gençlere iş kurarken vergi avantajı sağlaması, evi satarken 5 yıllık muafiyetinin 10 yıla çıkarması en büyük değişiklikleri arasında yer alıyor. Başbakan'ın onay verdiği tasarının yeni gelir vergisinde yaptığı düzenlemeleri Maliye Bakanı Şimşek açıklayacak. Şimşek'in açıklayacağı yeni yasanın maddelerinin şu şekilde olacağı öngürülüyor.
1-75 binden fazla kazanca yüzde 35 vergi
Yeni Gelir Vergisi Yasası'nda yıllık kazancı 75 bin lirayı aşanların tüm gelirlerini yani kira, mevduat ve değer artışı kazançlarını toplayıp beyan etmeleri zorunluluğu kira ve mevduat geliri vergisini direkt yüzde 35'e çıkarabilecek. Aylık kazancı 4 bin 500 lira olanlar bu sınıra ulaşıyor.
2- Eğitim ve sağlık gideri düşülecek
Mevcut kanunda yıllık gelir vergisi beyannamesinde, (Madde 89) beyan edilen gelirin %10'unu aşmamak kaydıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları indirim konusu yapılabilecek.
Mevcut kanunda özürlü kişi bakan serbest meslek erbabı ile ücretli, bu gelirleri için, sakatlık indirimi uyguluyor. Tasarıda bu imkan basit usule tabi mükellefe (taksici, bakkal vs) de getiriliyor. İndirim tutarı, çalışma gücünün en az %80 ini kaybetmiş engelli bakanlar için 770 TL, yüzde 60'ını kaybeden engelli bakan 380 TL, yüzde 40'ını kaybeden engelli bakan 180 TL indirim yapabilecek.
4-Ev'de vergi sınırı 10 yıl
Mevcut Gelir Vergisi Yasası'nda 5 yıl olan ev alım satımındaki verginin ortadan kalkması hali yeni Gelir Vergisi Yasası'nda 10 yıla çıkıyor. Evi 3 yıl içinde satanlar kazançlarının tamamı üzerinden vergi ödeyecek. 3 yıl sonra satanlar yüzde 80'i, 5 yıl sonra satanlar ise yüzde 40'ı üzerinden vergi ödeyecek
5-Zengin vergisi kaldırılıyor
Ölüme bağlı nedenlerle gerçekleşen Veraset vergisi kaldırılıyor. Bu vergi halen yüzde 1 ile 10 arasında uygulanıyor. Ancak 130 bin liraya kadar olan miras için vergi olmadığı için ancak zengin kişilerin miras vergisi olarak adlandırıyor. İntikal vergisi ise gelir vergisi içine alınıyor.
6-Çiftliklere vergi yok
Tarımsal üretimi artırmak için tarımda faaliyet gösteren şirketler çiftçi sayılıyor ve kurumlar vergisi yüzde 10'a indiriliyor. Bakanlar Kurulu bu oranı sıfıra kadar çıkarabilecek. Tarım işletmelerinde çalışan işçilerden de vergi alınmayacak
7-Genç girişimciye 3 yıl vergi yok
18-30 yaş arasındaki genç girişimciler 3 yıl boyunca o yıl uygulanan asgari ücretin yüzde 15'ini vergisinden indirecek.
8-İki vergi birleşiyor
Yeni kanunla kurumlar vergisi kaldırılıp yerine şirketlerin gelir vergisi olarak düzenlenecek.