Türkiye’de faizsiz katılım bankacılığının ilk örneklerinden olan Faisal Finans Kurumu’nun kurucusu Ahmet Rüştü Çelebi, Bank Asya Yönetim Kurulu’nun skandal bir kararla değiştirilmesi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Durumu ‘hukuksuz operasyon’ şeklinde niteleyerek, “Siyasî kanaatlerle yapıldı.” diyen Çelebi, siyasî kanaatlere göre hareket etmenin zulüm ile eşdeğer olduğunu vurguladı. “Geçmişte sol hükümetler hatta darbeciler bile bunu yapmadı. Bu kadar vicdansızlık olmaz. Bank Asya’ya hukuksuz müdahale ile Cemaat’e zarar vermek istiyorlar. Cemaat’e tüm kurumlarıyla zarar vermek istiyorlar. Bu maalesef acı bir şey.” diyen Çelebi, Bank Asya’nın zarar görmesi halinde bunun diğer bankalara da sirayet edeceğini hatırlattı: “Kanaatime göre 2001’deki krizden daha büyük bir kriz yaşanır.”
Türkiye’nin ilk katılım bankalarından Faisal Finans Kurumu’nun kurucusu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı’nın kurucu üyesi Ahmet Rüştü Çelebi, Bank Asya’ya yapılan siyasî gasp operasyonunu değerlendirdi. Haksızlık yapanların er ya da geç hukuk karşısında hesap vereceğini söyleyen Çelebi, “Türkiye’de katılım bankaları var. Bunlardan birine sudan bahanelerle müdahale edilirse bu diğer bankalara da yansır. O zaman kimse yarınından emin olamaz. Demokrasilerde vatandaşın yarından emin olması şarttır. Devletin adil olması gerekir.” dedi. Türkiye’nin ekonomik kriz yaşadığı dönemlerde dahi bugünkü gibi akıl tutulması yaşanmadığını belirten Çelebi, “Hukuksuz müdahale acı bir şey. Bizim bildiğimiz, tanıdığımız insanların yapması çok daha acı. Geçmişte darbeciler bile yapmadı. Bu kadar vicdansızlık olmaz.” diye konuştu.
FAİSAL FİNANS’I DA BATIRMAK İSTEDİLER
Faisal Finans Kurumu’nun kurucusu Çelebi, bugün Bank Asya’nın başına gelenlerin benzerinin geçmişte Faisal Finans’a da uygulandığını anlattı. 1985 yılında kurulan Faisal Finans’ın kurucu üyesi Ahmet Rüştü Çelebi, Faisal Finans malî krize girdiği dönemde yaşananlarla ilgili, “O dönemde bir kısım dostlar bana geldi. Faisal Finans’ta hisselerim var. Bu dostlarım Faisal Finans’ın batacağını, dolayısıyla hisselerimi çekmemi istedi. Ben deli miyim? İsterse hepsi batsın. Ben buraya para için değil dava için, alternatif bir finans teşkilatı tecelli etsin diye ortak oldum. O zaman Faisal Finans’ta yönetim kurulu başkanlığı yapmış arkadaşlar bile hisselerimi satmamı istedi.” ifadelerini kullandı.
Bankacılık Yasası’nda yapılan hukuksuzluğun mutlaka karşılığının olacağını vurgulayan Çelebi, Bank Asya’ya yapılan müdahalenin ülke ekonomisine zarar vereceğini hatırlattı. Normal bir hukuk sisteminde bankacılık sistemlerine özel finans mevzuatı bulunduğunu ve yapılanların bu mevzuatı düzenleyen uygulamalara aykırı olduğunu kaydeden Çelebi, “Sanki bir banka batıyormuş gibi bankada operasyona gidilmesi ve el koyar gibi TMSF’nin eline bırakılması psikolojik olarak el konuluyormuş durumu son derece yanlış. Bu durum ülke ekonomisine zarar verecektir. Psikolojik olarak etkileyecek hassas bir durum. Türkiye’de imtiyazlı banka yok. O zaman Halk Bankası da şunların Ziraat Bankası bunların bankası olacaktır, bunu diyemeyiz. Bank Asya’da herkesin hissesi olabilir, hukuka uygun icraat yapıyorsa hukukî ve sosyal haklarından 3 gün önce mahrum mu edilecek? Er ya da geç haksızlık yapanlar hukuk nezdinde karşılığını görecektir.” ifadelerini kullandı.ZAMAN