İktidarın, kin ve nefretle ülkeyi uçuruma sürüklediğini belirten siyasîler, banka yönetiminin derhal sahiplerine iade edilmesini istiyor. Muhalefet, “Batan Bank Asya değil, ülke ekonomisi olacak.” sözleriyle iktidar temsilcilerini uyarıyor.
Bank Asya’ya yönelik siyasi gasp, siyasilerin gündeminden düşmüyor. Muhalefete mensup bütün isimlerin ortak görüşü, hukuksuz operasyonun domino etkisiyle Türkiye ekonomisini çökerteceği. İktidarın kin ve nefretle Camia’yı bitirmek için ülkeyi ateşe attığı belirtiliyor. MHP’den, CHP’den, HDP’den farklı isimler iktidar temsilcilerini hukuka uymaya çağırıyor. İşte o görüşler:
DEVLET, BANKANIN İÇİNİ BOŞALTACAK
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural:“Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesine göre sadece bu belgeleri iletmeyen kurucuların yönetimle ilgili inisiyatif kullanması gerekirken bu yapılan siyasi amaçla batırma kararıdır. Devlet kendi eliyle bankanın içinin boşaltılması için zemin oluşturuyor. Havuzcular etrafta. Herhalde birisine devredecekler. Pazarlıklar var herhalde. Bu yapılan hür teşebbüse, girişimcilere karşı yapılan operasyondur. Hukuk devletinin askıya alınmasıdır. TMSF açıklaması da garabettir. 2001 krizinde bankaların battığı açıklamasıyla batık banka operasyonu algısı yaratmak istiyor. Halbuki bu, banka batırma operasyonudur.”
KEYFİLÎĞİN BEDELİNİ MİLLET ÖDÜYOR
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray:“Bu hukuksuz operasyon yabancı sermaye için ‘ürkütücü’ bir durum. AKP iktidarı süresince bundan sonra hiçbir kurum, şirket ve banka, kendini hukuk güvencesi altında hissedemez. Bu ne yazık ki şirketlerin hissedarlarını korkutacak ve Türkiye’ye girecek olan yabancı sermayeyi durduracaktır. AKP hükümeti, ekonomi ve hukuk kanunlarına aykırı olarak vatandaşın parasını yatırdığı Bank Asya’yı devlet eliyle batırıyor. Bu, milletin devletine olan güvenini yok eder. Milletin artık tapusu ve parası, devletin güvencesi altında değildir. Bu aynı zamanda mülkiyet hakkına yapılan bir saldırıdır. Ekonominin kindar bir anlayışla ve emir kumanda ile yönetilmeye çalışılmasının ilk olumsuz sonucu da dövizin sıçramasıdır. Ne yazık ki keyfiliğin bedelini fakir fukara ödüyor.”
ÜLKE EKONOMİSİ BÜYÜK ZARAR GÖRECEK
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker:“Aylardır ‘Bank Asya battı, Bank Asya’ya el konulması gerekiyor’ deniliyor. Bunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ekonomi Bakanı. Bu ülkede ekonominin direği olan bankalar çok önemlidir. Bank Asya’ya el konulduğu andan itibaren Borsa’daki düşüşü, dolardaki hareketliliği görüyoruz. Batı’daki insanlar size gelip yatırım yapmıyorlar, size güvenmiyorlar. Çünkü sizin ne zaman, neye el koyacağınız belli değil. Bank Asya olayı Türkiye ekonomisine çok ciddi zararlar verecektir. Doların 0,2 puan yükselmesi, Türkiye’nin son bir haftada 20 milyar dolar kaybına neden oldu.”
BANKA YÖNETİMİNİ DERHAL SAHİPLERİNE BIRAKIN
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz:“Dönemin başbakanı çıktı miting meydanlarında, ‘O banka zaten batmış’ dedi. El konulması gerektiğini söyledi. O ifadeleri talimat kabul eden birtakım tetikçi unsurlar bugün Bank Asya’nın yönetimine el koydular. Bunun hukuki bir tarafı yok. Halkı bankadan para çekmeye yönlendirip bankayı bitirmeyi hesaplıyorlardı. Ama tam tersi oldu. Bir an önce bu hatadan vazgeçilerek yönetimin iade edilmesi gerekir, doğru olan da budur. Bu bir hukuki süreç değil, bankacılıkla ilgili bir uygulama değil. Bu tamamen intikam hırsıyla hareket edenlerin yaptığı bir uygulamadır.”
KİN VE NEFRET OPERASYONU
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin:“Hiçbir hukuki gerekçe yok. Tam bir kin ve nefretle hareket ediliyor. Eğer iddia ettikleri gibi mülkiyet yapılanmasında bir sorun varsa bunun cezası bellidir. Yönetim atayamazsınız. İktidar suç işlemiştir, hesap vermesi gerekir. Bu ortaklık sorununu bugüne kadar fark edemedi de dokuza beş kala mı fark etti?”
SUÇ VARSA DELİLLERİNİ GÖSTERİN
HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: “Bank Asya’yla ilgili ortada ciddi bir suç varsa, ellerinde bununla ilgili deliller, belgeler varsa bunları hem kamuoyu ile hem savcılarla paylaşmaları lazım. Daha önce Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu bankanın faaliyetlerinin engellenmesi gerektiğini söylediler. Buna rağmen Bank Asya müdahalesinin siyasi olmadığını söylemek, kamuoyunu aldatmaya çalışmaktır. Bu konuda dürüst davranmaları lazım. Daha çok siyasi bir müdahale ve karara benziyor. Yargı yolsuzlukların, rüşvetin hesabını sorma konusunda bu kadar isteksizken sıradan vatandaşların peşine düşme konusunda cezalandırma, acımasızca yargılama, ağır cezalar verme konusunda çok istekli davranıyor.”ZAMAN