Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 3 Şubat’ta Türk bankacılık tarihinin en büyük skandallarından birisine imza attı. ‘Banka ortakları mali durumlarını gösteren bilgi ve belgeleri zamanında teslim etmedi’ diyerek Bank Asya’nın yönetimine geçici olarak el koydu. Bankanın yönetimine kayyum olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta fonu’ndan (TMSF) 9 kişiyi atadı.
ORTAKLAR MAHKEMEYE VERDİ
Gelişmeler üzerine banka ortakları medyanın karşısına çıktı. Binlerce sayfalık evrakları temin için sadece 10 gün süre tanındığını, ilgili kurumların belgeler konusunda zorluk çıkardığını açıkladı. BDDK’nın yönetime geçici olarak el koyma kararının gerekçesinin meşru olmadığının’ altını çizdi. ‘evrakları zamanında teslim etmemenin’ yaptırımının 10 bin liraya kadar idari para cezası olduğunu hatırlatan ortaklar, ‘geçici el koyma’ işleminin hukuki temelleri olmadığını belirterek, işlemin iptali için yargıya başvurdu. Bank Asya, üst düzey yönetici isimlerin talimatıyla uzun süredir bürokratik kıskaç altında. Tam 14 aydır BDDK’ya bağlı yeminli murakıplar bankanın tüm hesaplarını didik didik inceledi.
YASADIŞI EKİP GÖREVDE
İncelemeler sonucunda bankanın mali yapısının yeterli olduğuna hükmedildi. Bundan ötürü de Bank Asya’ya ‘mali durumu bozuk’ gerekçesiyle el konulamadı. ‘Ortaklar evrakları zamanında teslim etmedi’ gibi tartışmalı bir gerekçeye başvurmak zorunda kalındı.
Bu durumdan rahatsız olan üst düz isimler, Bank Asya’ya karşı şimdi de TMSF’yi devreye sokmaya hazırlanıyor. Millet’in ulaştığı bilgilere göre, TMSF yasal olarak yetkisi olmamasına rağmen Denetim Dairesi’nde görevli 10 kişilik özel bir ekibi Bank Asya’ya gönderdi. Bu kişiler banka evraklarını inceleyerek yetki ve görevleri olmadığı halde bir dizi rapor hazırlayacak. Hukukçular, TMSF denetim elemanlarının yaptığı faaliyetlerin yasadışı olduğuna dikkat çekiyor. Olası kayıplardan bu kişilerin sorumlu olacağı uyarasında bulunuyor.
'EVRAKLAR GELSİN GEREĞİ YAPILIR'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya'nın hâkim ortaklarına ilişkin istenen bilgiler geldikten sonra değerlendirme sürecinin başlayacağını ve süreç sonunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) nihai bir karar vereceğini belirtti. "Herkesin gönlü rahat olsun, bizim oradaki ekibimiz, hukuk neyse onu uygulayan ekip. Hukuk neyse o işleyecek" iddiasında bulundu.
YÖNETİM GASPINA İTİRAZ EDİLDİ
Öte yandan Bank Asya ortakları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bankanın yönetimine hukuksuz bir şekilde geçici yönetim ataması işlemine ilişkin olarak, Kurul’a itiraz etti. Ortaklar adına başvuruyu yapan Avukat Süleyman Taşbaş, gerekli belgelerin yüzde 85’nin Kurul’a sunulduğunu belirterek hukuksuz yönetim gaspının ortadan kaldırılmasını istedi. Taşbaş, “AİHM, AİHS, Anayasa ve idare hukukunun ilkelerine de aykırılık teşkil eden BDDK kararı yok hükmünde ve batıl bir karardır. Bu nedenle hukuken geçerliliği yoktur” dedi.
MİLLET GAZETESİ