Piraziz
Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı
Hamdi Arslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk haftada
ümit ettikleri balığı yakalayamadıklarını, teknelerini Palamut balığı yakalamaya yönelik hazırladıklarını ve
palamut balığının şu ana kadar az yakalandığını, ancak bunun ilerleyen dönemlerde artmayacak anlamına gelmediğini söyledi.
Denizde görüntü itibariyle palamut balığının bol olduğunu, ancak
akşama kadar yemlendiği için gece ağlara takılmadığını ifade eden Arslan, ''Bunun çeşitli sebepleri var. Şu anda
Hamsi ince ve iri olmak üzere çok var. Palamut balığı akşama kadar hamsiyi yiyor ve gece olduğu zaman da denizin dibine yatıyor hareket etmiyor. Şu anda denizde bolca hamsi ve yem var.
Eylül ayı boyunca şu ana kadar yakaladığımız Palamut miktarının aynısını yakalayacağımızı düşünüyorum. Bir hafta itibariyle teknemin tuttuğu
balık 100-150 kilo civarında. Kullanmış olduğum mazot 200 lira civarında. Tuttuğumuz balıkla yaptığımız masrafı karşılıyoruz. Ancak önümüzde yaklaşık 3 aylık bir palamut sezonu var'' diye konuştu.
Şuan için av takımlarını ve teknelerini Palamut avı için hazır durumda bıraktıklarını dile getiren Arslan, ''Palamut şimdilik az yakalanıyor, ama bu ilerleyen dönemlerde artmayacak anlamına gelmez. Şu anda ümidimiz Palamutun bol olması yönünde'' dedi.
Arslan, sezonun ilk haftasında 60 gramdan 100 grama kadar Palamut yakaladıklarını, ancak iri Palamutların büyük tekneler tarafından Batı
Karadeniz bölgesinin bazı kesimlerinde açık sularda avlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Tabi bizim
küçük teknelerle açık sulara gidip avcılık yapma şansımız yok. Şu anda küçük ve büyük balıkçının gelir olarak en fazla
kazanç elde ettiği tür Palamut balığı. Büyük teknelerin bir ağda 10 bin Palamut yakalama şansı oluyor. Bizim gibi küçük teknelerin ise denk geldiği zaman 500, bin, 2 bin Palamut balığı yakalama şansı oluyor. Bir seferde yakaladığınız bin civarında Palamut balığı bizim için bir avantaj durumuna dönüşüyor. Bir ay hiç palamut tutmasak da bir akşam bin Palamut balığı yakalasak bir aylık gelirimizi karşılıyor. Palamut balığının böyle bir avantajı var.''
-''PALAMUTUN YANI SINA ÜMİDİMİZ MEZGİT BALIĞININ DA FAZLA OLMASI''-
Arslan, palamutun yanı sıra küçük balıkçının geçimini sağladığı en önemli balık türünün yılın 12 ayı avlanılabilen Mezgit balığı olduğunu ve ümitlerinin Mezgitin de fazla yakalanması yönünde olduğunu dile getirdi.
Şu anda denizlerde Mezgit balığının az olduğunu ve bu durumun kendilerini sıkıntıya sokabileceğini belirten Arslan, ''Geçen sene yakalanan Mezgit balığının yarısını bile yakalayamadık. Her sene de yakalanan Mezgit miktarı giderek azalıyor.
Balıkçı için Mezgit balığı çok önemli. İnşallah bundan sonraki süreç içerisinde Mezgit balığı fazla olur, hem bizim hem de vatandaşın yüzü güler'' dedi.
Arslan, Giresun'da sezonun ilk haftasında yakalanan balıkların tezgahları doldurduğunu ancak hala yeteri kadar avlanamadığına değinerek, ''Palamut balığı boy ve ağırlıklarına göre 5 ile 10 lira arasında, Mezgit 10 ile 15 lira arasında, İstavrit ise 5 liradan satılıyor. Ancak ilerleyen süreç içerisinde avlanmanın artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini düşünüyoruz'' ifadesini kullandı.
AA