Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız,
İngiliz enerji şirketi
Shell ile
Türkiye Petrolleri
Anonim Ortaklığının (TPAO), kara alanlarında ve denizde petrol ve doğalgaz araması konusunda
işbirliği için önümüzdeki hafta masaya oturacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Başkanı Thomas Mirow'u kabul etti.
Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, IBRD Başkanı Mirow ve heyetiyle geniş kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ve başta
yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere, enerji sektöründe
finanse edilmesi gereken yapıyı tekrar gözden geçirdiklerini söyledi.
Banka ile yürütülen çok sayıda proje bulunduğuna işaret eden Yıldız, IBRD ile yürütülen projeler arasında Türkiye'nin ikinci sıraya yükseldiğine işaret etti.
-
İran'ın Türkiye'ye nükleer
yardım teklifi-
Bir basın mensubunun, ''İran'ın Türkiye'de kurulacak
nükleer santrale yardım edebileceği konusunda haberler yer aldı, İran'dan bu konuda size bir teklif geldi mi?'' şeklindeki sorusuna Bakan Yıldız, İran'ın çok önemli bir komşu
ülke olduğunu ve Türkiye'nin İran ile halen petrol ticareti bulunduğunu, elektrik üretimiyle alakalı da geliştirilmeye çalışılan projeleri bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, ''Fakat nükleer santral konusunda bir işbirliği şu anda söz konusu değil'' dedi.
-Türkiye uluslararası yatırımları çekmeye devam ediyor
Global
ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Taner Yıldız, global kriz öncesi ve sonrası dünyada önemli farklar meydana geldiğini, yeni dönemin özellikle finans dünyası açısından daha zor olacağını kaydetti.
Türkiye açısından bakıldığında ise, büyüyen ve daime ileriye giden Türkiye'nin güvenli yatırım odaklarıyla uluslararası
sermayenin ilgi odağı olmaya devam edeceğini ifade eden
Enerji Bakanı, ''Bu toplantı öncesinde bir uluslararası yatırımcı ile toplantımız vardı. Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini ve en az 5-6 bin Megavatlık (MW) yatırıma hazır olduklarından bahsettiler. Yani bütün bu tahditler varken bu yatırımlar geliyor'' diye konuştu.
-Shell TPAO ile işbirliği yapacak
İngiliz enerji şirketi Shell ile Türkiye
Petrolleri Anonim Ortaklığının işbirliği için önümüzdeki hafta bir
anlaşma imzalayacağını da belirten Yıldız, ''Hem topraklarımızda hem de denizde petrol ve doğalgaz aramacılığıyla ilgili yeni bir anlaşmaya imza koyacağız. Shell ile bunun için önümüzdeki hafta masaya oturacağız. Bu da uluslararası bir sermayedir'' dedi.
-
Yunanistan borcunu ödeyecek-
Yunanistan'ın doğalgaz borcunu ödemesiyle alakalı bir ilerleme sağlandığını kaydeden Enerji Bakanı, Yunanistan'ın BOTAŞ'a 300 milyon dolar civarında borcu bulunduğunu hatırlatarak, ''Bunun 185 milyon dolarını tahsil ettik. Ocak ayı sonuna kadar da 300 milyon doların tamamını almayı planlıyoruz. Ödeme planlarında bu var. Geriye 50-60 milyon dolarlık kısmında bir problem var, onu da çözeriz diye düşünüyorum'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, krizin gölgesinde olan Yunanistan'ın böyle bir ödeme planı sunmuş olmasını her iki ülke arasındaki ilişkilerin nezaketine bağladığını ve Yunanistan'a teşekkür ettiğini de bildirdi.
-Suriye'ye verilen elektrik-
Suriye'ye elektrik verilmesi konusunda dün yaptığı değerlendirmeye açıklık getiren Bakan Yıldız, Suriye'ye verilen elektriğin ''kesileceği'' konusunda bir açıklama yapmadığını, bu değerlendirmeyi basın mensuplarının yaptığını, kendisinin durumun ''gözden geçirileceği'' yönünde bir açıklama yaptığını söyledi.
Bakan Yıldız, ''Kesmek kelimesini sürekli gazeteci arkadaşlarımız kullanıyor. Bugün itibariyle Suriye'ye elektrik verilmeye devam ediliyor, ben bu kararımızı gözden geçirmek zorunda kalmayalım dedim'' diye konuştu.
-IBRD Başkanı Mirow-
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Thomas Mirow ise Bakan Yıldız ve ekibi ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Son 3 yılda Türkiye IBRD'nin faaliyet gösterdiği 2'inci büyük ülke oldu. Bugüne kadar Türkiye'ye yatırdığımız 1,5 milyar
avronun üçte ikisi enerji verimliliği ve enerji üretimine harcanmıştır'' dedi.
Türkiye için önemli projelerden biri olan
Nabucco Projesini de görüşme sırasında ele aldıklarını kaydeden Mirow, söz konusu projenin hayata geçirilmesi durumunda finansmanın sağlanmasına IBRD'nin taahhüdü bulunduğunu hatırlattı. Mirow, ''Ülke bazında bakacak olursak bizim odak noktamız özellikle yenilenebilir enerji alanı olacaktır'' diye konuştu.
Önümüzdeki yıl Türkiye'nin enerji yatırımları için kullandırmayı düşündükleri
kredi miktarının sorulması üzerine Thomas Mirow, 2011 yılında Türkiye'ye yatırımlarının 1 milyar avro civarında olduğunu, önümüzdeki yıl da bu miktarla devam etmeyi, bu yatırımın da yüzde 50'sinin enerji sektörüne ayrılmasının planlandığını bildirdi.
Enerji sektörüne hem doğrudan yatırım hem de
bankalar üzerinden dolaylı yatırımlarının söz konusu olacağını kaydeden Mirow, bunun yanında bazı
küçük firmaların enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusundaki projelere kaynak sağlayacaklarını söyledi.
-
Küresel ekonomik kriz-
Tüm dünyada, özellikle de Avrupa'da bir ekonomik kriz yaşadığına dikkat çeken Mirow, bu süreçte bankaların sermayelerini güçlendirmek için çalışmaları gerektiğini söyledi. Mirow, ''Şu anda bütün bankalar risklerini azaltmak için uğraşıyorlar. Bu da şu demektir ki uzun vadeli sermaye ve uzun vadeli yatırım bulmak gittikçe daha da zorlaşacaktır. Tabii ki IBRD bütün bu problemleri çözebilecek durumda değil. Ancak biz özellikle yatırımcıların enerji gibi gerekli yatırımlara yönlendirilmesi konusunda özel bir sorumluluk duyuyoruz'' dedi.