Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,
istihdam paketine ilişkin olarak, ''Umuyorum ki
genç nesillerimizin, ülkenin geleceği açısından, GAP gibi önemli projenin bitirilmesi açısından ve özellikle Doğu ve Güney
doğu Anadolu'da iş bekleyen, toprağın yeşermesini bekleyen kesimlere çözüm olacak'' dedi.
MHP,
CHP ile DTP Grup Başkanvekillerini ziyaret ederek, istihdam paketine ilişkin taslağı kendilerine ileten Çelik, görüşmelerin ardından gazetecilerin taslağa ilişkin sorularını cevaplandırdı.
İstihdam paketi içinde, zorunlu istihdamla ilgili
düzenleme getirildiğini bildiren Çelik, ''Özürlü istihdamıyla ilgili işveren payı,
Hazine tarafından karşılanacak. Hükümlü zorunlu istihdamı yasadan çıkarılacak. Hükümlü ve
terör mağduru olanların istihdamı kamuya bırakılacak'' dedi.
''Alt işveren'' olarak bilinen
taşeron firmaların Tuzla'daki kazalarda gündeme geldiğini belirten Çelik, istihdam paketi içinde alt işverenle ilgili bazı düzenlemelerin yer aldığını bildirdi.
Alt işverenlerde, mesleki eğitimin zorunlu hale getirileceğini kaydeden Çelik, ''
Mesleki eğitim almayan bir
işçimizi çalıştırma şansı bulamayacaklar. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdıkları işçilerle ilgili
kayıt dışılık söz konusu. Bununla ilgili mali müeyyideleri de artırmış bulunuyoruz. Alt işverenle üst işveren arasında yazılı bir
sözleşme,
anlaşma şartı getiriyoruz. Buna, denetim zorunluluğu getiriliyor. Çalışma Bölge Müdürlüklerine, firmaların alt işverene devretmeleri gereken işleri mi, devretmemeleri gereken işleri mi devrettiklerini
denetleme imkanı getiriyoruz'' diye konuştu.
-NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İÇİN İŞSİZLİK FONUNDAN KAYNAK...-
İşyeri eğitimi ve işyerinde bulundurulacak
teknik elemanla ilgili kolaylıkların getirileceğini belirten Çelik, işyeri hekimliğiyle ilgili
hizmet alımına geçileceğini bildirdi.
Çelik, bir organize sanayi
bölgesindeki işyerlerinin her birinde işyeri hekimi bulundurulması yerine, sağlık açısından, hekim açısından müşterek olarak istifade etme imkanı olacak'' dedi.
Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, nitelikli iş gücü için
İşsizlik Fonundan ciddi bir kaynak transferini gerçekleştireceklerini kaydetti. Çelik, şöyle devam etti:
''Yaygın bir şekilde Türkiye'nin dört bir yanından İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin eğitimini sağlayacağız. İşçi arayan birçok işveren var, ama nitelikli eleman bulmada zorlanıyor.
Mesleki eğitimin yanısıra İl İstihdam
Kurullarını da işlevsel hale getiriyoruz. Valilerin başkanlığında daha aktif daha dinamik, daha fazla kaynak transferi yaparak,
işgücü piyasası analizi yapacaklar. Hangi ilde, hangi ilçede ne gibi mesleklere ihtiyaç varsa tespit edilecek. Belediyeler, yerel yönetimler, tüm
bakanlıklar tespit edilen meslek verilerine göre eğitim verecekler. 'Ben belediye başkanıyım, istediğim dalda eğitim veririm' dönemi kapanacak. Amacı olmayan, hedefini gerçekleştirmeyecek eğitimlere artık kaynak transferi olmayacak.''
-İŞYERİ KURMA İZNİ KALKIYOR...-
İstihdam paketinde idari bazı düzenlemelere de gidileceğini vurgulayan Çelik, Çalışma Bakanlığından işyeri kurma izni alma şartını kaldıracaklarını bildirdi.
Mevcut uygulamaya göre, ''hiçbir iş yapmamış, henüz kazma vurmamış, ortada hiçbir şey yokken
işletme belgesi alacak kişiye birçok yükümlülük getirildiğini'' belirten Çelik, ''Şu, şu, şu evrakı tamamlayacaksınız ki ruhsat almanız konusunda çalışma başlatasınız gibi yükümlülük getirmişiz. Bu şekilde kurallar koyucu ve işverenin şevkini kırıcı, anlamsız, bürokratik muamelelerden de işverenimizi kurtarmış olacağız'' diye konuştu.
-FONUN NEMASI, GAP VE SOSYAL AMAÇLI PROJELERE...-
GAP'la ilgili düzenlemeye de gidildiğini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
''GAP, Türkiye'nin öteden beri gerçekleşmesini hayal ettiği projelerden birisi... İşsizlik Fonundaki devlet payının 2008'den sonraki 5 yıllık nemasını GAP ve kalkınmada öncelikli yörelerdeki sosyal amaçlı projelerde kullanmak için devlet hazine payının nemasını aktaracağız. Ana para aynen kalacak. İşsizlik fonunda 33 katrilyon lira var; buna dokunmuyoruz, olduğu gibi kalacak. Yıllık gelirinden kullanılacak. 33 katrilyon içindeki 8 katrilyon liralık kamu payının önümüzdeki 5 yıllık nemasını, GAP ve benzeri projelere yönelik kullanacağız.''
-GENÇ NÜFUSUN İSTİHDAMI...-
''Genç istihdam'' konusun, paketin önemli ayaklarından birisini oluşturduğunu belirten Çelik, Türkiye'de 18-29 yaş arasında genç bir nüfus bulunduğunu, işsizlik oranında da bu yaş aralığının yüksek oranda olduğunu bildirdi.
Çelik, ''Genç nüfusun istihdamı açısından önemli düzenlemeler getiriliyor. İş gücü maliyetlerinde 5 puan indirimi
Hükümet programımızda olan düzenlemeyi içeriyor. Burada bazı kurallarımız olacak;
kayıt dışı işçi çalıştıranlara ve
prim borcu olanlara böyle bir
teşviki vermeyi düşünmüyoruz. Ancak borcu olmayan, kayıt dışı çalıştırmayanlara yönelik teşvik olacak. Çünkü bugüne kadar prim borçlarında, vergilerde yapılandırmalar oldu. Bunlardan istifade edenler, bu yapılandırmaya düşmeyen yani zamanında prim ödeyenler karşısında avantajlı hale düştüler. Şimdi vergilerini, primlerini zamanında ödeyenler, kayıt dışı çalıştırmayan işverenlere 5 puanlık indirimi, teşvik olarak vermiş olacağız. Yürütme tarihini ekim ayının başı olarak düşünüyoruz'' diye konuştu.
işini kaybedenlerin en düşük 217 YTL, en yüksek 435 YTL işsizlik maaşı aldığını belirten Çelik, ''İşsizlik ödeneklerinde artışa gidiliyor. Bunu (net maaşı) brüt düzeylere çekmeye çalışıyoruz, bu oranları biraz artırmayı düşünüyoruz'' dedi.
Çelik, işten ayrılanların ve işverenlerin
elektronik ortamda başvuru yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemenin de yapılacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''Umuyorum ki genç nesillerimizin ülkenin geleceği açısından, GAP gibi önemli projenin bitirilmesi açısından ve yaygın bir şekilde, özellikle Doğu ve
Güneydoğu Anadolu'da iş bekleyen, toprağın yeşermesini bekleyen kesimlere çözüm olacak. Türkiye'nin beklediği önemli bir düzenlemeyi hep beraber gerçekleştirmiş olacağız'' diye konuştu.
-TASLAK, MHP, CHP VE DTP'DE-
Faruk Çelik, sırasıyla MHP Grup
Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili
Kemal Kılıçdaroğlu ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ı makamlarında ziyaret ederek, istihdam paketine ilişkin taslağı sundu.
Çelik, ''istihdam paketi'' olarak kamuoyu tarafından bilinen
taslak metni grup başkanvekillerine ilettiğini söyledi. İşsizlik sorununun çözümünde elbirliği arayışında olduğunu belirten Çelik, grupların tasarıya katkı vermesini beklediğini söyledi.
MHP'li Vural, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirterek, ''MHP olarak her zaman sorumlu bir muhalefet anlayışı içerisinde, önerilerimizi paylaşacağız. Amacımız daha fazla insanımıza istihdam sağlamak. Olumlu adımların ve gelişmelerin her zaman yanında olacağız'' dedi.
CHP'li Kılıçdaroğlu, taslağın kendilerine iletilmesini, siyasetin saydamlaşması açısından önemli bulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ''İstihdam konusunda 6. yılda böyle bir önerinin gelmesi bizi sevindirdi. Biz daha önce bu tür önlemlerin alınmasını beklerdik. Ama yine de önemli bir çaba... Türkiye'de kronikleşen işsizliğe çözüm getirecekse, CHP olarak bunu memnuniyetle karşılarız'' diye konuştu.
DTP'li Demirtaş da istihdam paketiyle ilgili hazırlanan tasarının
toplumun yararına dönüşmesi için Komisyon ve Genel Kurul aşamasında pozitif
eleştiri ve katkılarını sunacaklarını bildirdi.
Faruk Çelik, taslağın
sivil toplum örgütlerine de göndermeye başladıklarını belirterek, tasarının birkaç gün içinde Meclise sunulacağını, Komisyonun gündemine ise önümüzdeki hafta alınmasını beklediklerini söyledi.