Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı'nın, ilk kez işe girecek
gençlerle kadınlara kapılarını açacak şirketlere 3 yıl
sigorta primi muafiyeti getirileceğine ilişkin açıklamasını çok sevindirici bulduğunu belirten
Aygün, "İş dünyası olarak hükümeti bu konuda sonuna kadar destekleyeceğiz. Uygulamanın başarıya ulaşması için üzerimize düşeni yapacağız" dedi. Aygün,
işsiz gençlere, nitelikli
eleman ihtiyacı duyulan alanlarda meslek kazandırılmasına yönelik projelere de ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
ATO,
Türkiye İstatistik Kurumu (
TÜİK) Haziran ayı
işgücü istatistiklerinden yararlanarak hazırladığı "İş'te Gençlik" raporuna göre, 52 milyon 503 bin kişi olan çalışma çağındaki nüfusun 11 milyon 547 binini 15-24 yaşları arasındaki gençler oluşturuyor. Gençlerin 5 milyon 642 bini erkek, 5 milyon 905 bini kız. Bu gençlerin 3 milyon 732 bini bir işte çalışıyor. 3 milyon 911 bini ise öğrenimine devam ediyor. 3 milyon 904 bin genç ise ne eğitimde ne de
üretimde yer alıyor. Diğer bir ifadeyle her 100 gencin 34'ü atıl durumda. ATO raporuna göre atıllık oranı kızlarda daha da yüksek seyrediyor. Her 100 erkekten 21'i üretim ve eğitimde yer almazken, bu sayı kızlarda 47'ye yükseliyor.
Genç nüfusta en yüksek atıllık oranı yüzde 53 ile
Gaziantep,
Adıyaman, Kilis,
Şanlıurfa,
Diyarbakır,
Mardin,
Batman,
Şırnak,
Siirt illerinden oluşan
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Bölgedeki 1 milyon 426 bin genç nüfusun 305 bini çalışırken, 364 bini de eğitimine devam ediyor. 757 bin genç ise ne üretimde ne de eğimde yer alıyor.
Üniversite bitirmesine rağmen herhangi bir işe yerleşmeyenlerin oranı da bir hayli yüksek. 691 bin
üniversite mezunu gencin 333 bini bir işte çalışırken, 83 bini yüksek
lisans veya öğrenimlerini destekleyecek dil ve diğer özel kurslar şeklinde eğitimlerine devam ediyor. 275 bin üniversite mezunu genç ise ne iş ne de eğitim alanında kendine bir yer bulabiliyor. Diğer bir ifadeyle üniversite mezunu gençlerin yüzde 40'ı "atıl" durumda bulunuyor. Bu oran lise altı ve lise mezunlarında yüzde 32.