Doğu ve Güney
doğu'daki arıcılar, havaların soğumaya başlamasıyla
batı illerine göç etmeye başladı. 4 ay boyunca Akdeniz'de kalacak olan arıcılar, ilkbaharda tekrar
Diyarbakır ve çevresindeki illere dönecek. Arıcılar havaların ısınmasıyla birlikte
Bingöl,
Hakkari, Muş ve Şırnak'taki yaylalara çıkıyor.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, yıl boyunca sürekli göç eden arıcılara kovan başına 4,5 TL
destek veriyor. Ancak bunu az bulan arıcılar 'bir kovan arının bir büyükbaş
hayvan kadar
maliyet oluşturduğunu' belirterek, besicilere verilen desteğin kendilerine de sunulmasını istiyor.
Güneydoğu'da geçimini
arıcılıkla sağlayan yaklaşık 5 bin kişi, yeniden yollara düştü. Yılın 4 ayını batıda, 4 ayını yaylalarda 4 ayını ise ikamet ettikleri yerde geçiren arıcılar, her yıl ortalama 5 bin kilometre yol kat ediyor. Bu göçler büyük maliyet oluşturuyor. Doğu'dan batı illerine giden arıcılar nakliye için büyük paralar harcamak zorunda kalıyor. 100 kovan arıya sahip bir üretici, yıllık gelirinin neredeyse yarısını bölgeler arasındaki nakliye giderine ödüyor. Bunun yanı sıra yaptıkları konaklama gideri arıcıları oldukça zor durumda bırakıyor. Diyarbakır'ın Ekinciler köyünde arıcılık yapan Ali Rıza Demir, arıcılığın çok zor bir iş olduğunu söylüyor. Arıcılık yapanların gurbet hayatını göze almaları gerektiğini anlatan Demir, "
Kovanı bir yere bırakıyorsun bal dolunca alıp satıyorsun diye yanlış bir öngörü var. Arılarla besi hayvanları kadar ilgilenmen gerekiyor. En önemlisi yılda üç dört kez bölgeden bölgeye göç etmeyi göze almalısın." diyor.
Bakanlığın kovan başına senede 4,5 TL
teşvik verdiğini ve bunun yetersiz olduğunu anlatan Demir, bu paranın üreticinin değil, bal ticareti yapanların cebine gittiğini savunuyor. Demir taleplerini şöyle sürdürüyor: "Ana arı teşviki de ana arı yetiştiricilerin cebine gidiyor. Kış mevsiminde bal üreticisine kovan,
şeker, petek gibi gereçler verilerek aracısız destek sağlanmalı. Devletimizin üreticiye desteği ile kaliteli balı ucuza mal etme imkânını sağlamalı, organik arıcılığı koruyarak teşvik etmelidir."
Arıcıların zorunlu olarak farklı bölgelere göç etmelerinde katkı sağlanması gerektiğini anlatan Demir, Mersin'den Bingöl'e bir kamyonun gidiş-dönüş nakliye ücretinin 4-5 bin TL'yi bulduğunu, bu konuda arıcılara destek verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Arıcıların nakillerle ilgili resmi prosedürlerinin de azaltılmasını isteyen Demir, sosyal güvenlik konusunda da sıkıntıları olduğunu vurguluyor, 5 dönüm tarlası olana sağlanan Bağ-Kur'lu olma imkanının kendilerinden esirgenmemesini belirtiyor.
Yurda kaçak olarak sokulan kalitesiz ve sağlıksız olduğu belirtilen
İran balı üreticileri zor durumda bırakıyor. Yıllardır arıcılık yapan Fatih Sancak, İran'da kaçak yollarla yurda sokulan ve defalarca sağlıksız olduğu tespit edilen İran balının önüne geçilmemesi üzerine zor günler geçirdiklerini söylüyor. Türkiye'de üreticilerden bal toplayan belli başlı üç-beş büyük firmanın olduğunu anlatan Sancak, 27 kilogram bala bu firmaların sadece 120 TL verdiğini belirtiyor. (CİHAN)