Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada,
TZOB'un
Aralık ayı için yapılan
fiyat tespit sonuçlarını değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (
TÜİK) her ayın ilk haftasında
tüketici fiyatları ve üretici fiyatlarıyla ilgili genel açıklamalar yaptığını hatırlatan Bayraktar, bazı ürünlerdeki fiyat artışlarının basın tarafından değişik şekillerde değerlendirildiğini, fiyat artışlarının kaynağının genelde üreticiler, çiftçiler olarak gösterildiğini kaydetti.
Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal,
pazar ve market z
inciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü belirterek, ''Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş
sebze ve meyvede yüzde 318'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 217'lere, baklagillerde yüzde 171'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 175'lere kadar çıkmaktadır. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki
makas, çok yüksek çıkmıştır'' görüşünü ifade etti.
Aralık ayında perakende seviyesinde artış görülürken bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
''Bu dönemde elmada yüzde 5,8 ve ette yüzde 0,3 fiyat düşüşleri görülürken,
salatalık, sivribiber, yeşil fasulye,
patlıcan, domates, kuru incir,
mandalina gibi ürünlerde
fiyat artışı gözlemlenmiştir. Ette görülen fiyat düşüşünün
kurban bayramının etkisi nedeniyle talepteki daralmanın yol açtığı söylenebilir.
Salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, domates, kuru incir, mandalina gibi ürünlerde fiyat artışı üretici fiyatlarındaki artışın yanı sıra talepteki artıştan da kaynaklandığı düşünülmektedir. Örtü altıda yetiştirilen temel ürünler arasında yer alan salatalık, biber, domates ve patlıcanın ihracatının yoğun olduğu bir dönem olması da fiyat artışlarında etkili olmaktadır.
Kuru incir, kuru
kayısı, kuru
üzüm gibi ürünlerdeki artışın, yaklaşan yılbaşına bağlı olarak çerezlik
tüketim talebindeki artıştan kaynaklandığı düşünülmektedir. Baklagillerde görülen fiyat artışı ihracattaki gelişmeden kaynaklanmaktadır. Genel itibariyle Aralık ayı içinde talepte meydana gelen değişimin fiyatları etkilediği görülmektedir.''
ÜRETİCİ FİYATLARI
Bayraktar, özellikle yeşil
mercimek ve ıspanağın üretici fiyatı hiç artmazken, market fiyatlarında yeşil mercimekte yüzde 17,6, ıspanakta da yüzde 13,3 oranında artış görüldüğünü ifade etti.
Üretici fiyatlarında süt,
bakliyat ve kayısı gibi ürünlerde bu dönemde fiyat değişimi olmadığını ifade eden Bayraktar, sivribiber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domates, mandalina ve armutta market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da bir artış görülmediğini kaydetti.
Bu artışın özellikle sivri biber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domatesin önemli
ihraç ürünleri olmasından kaynaklandığını belirten Bayraktar, kuru incirde market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da bir artış gözlendiğini bildirdi.
AA