2006 Haziran ayı toplam
taşıt araç satışları, 2005 yılının Haziran ayına göre yüzde 9,6, otomobil satışları ise yüzde 19,4 azaldı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) raporuna göre, döviz kurlarının düşük seyretmesi sonucunda aşırı değerlenen YTL'nin etkisi ve
tüketici kredi faiz oranlarının cazip olması nedeni ile 2006 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam taşıt araçları yüzde 8,7, otomobil satışları yüzde 7,4 arttı. Ancak dalgalanmanın etkisi ile kurların ve tüketici kredi faiz oranlarının artmasının yanı sıra global büyümeye bağlı olarak
hammadde fiyatlarının da son bir yılda sürekli artması
maliyetleri yükseltti.
Ana ve yan sanayi ürünlerine yansıyan yüzde 20'lik maliyet artışının sadece bir kısmının tüketiciye yansıtılması ile birlikte 2006 Haziran ayı toplam taşıt araç satışları, 2005 yılının Haziran ayına göre yüzde 9,6, otomobil satışları ise yüzde 19,4 azaldı. 2006 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam satışlar 352 bin adet oldu.
2005 yılı Ocak-Haziran dönemine göre, bu yılın aynı döneminde toplam otomobil satışları yüzde 7,
ithal otomobil satışları yüzde 11,
yerli otomobil satışları ise yüzde 1 oranında arttı.
İthalatın
pazar payının Ocak-Haziran döneminde yüzde 70 olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Raporda, ''Yılın ikinci yarısında yaşanması muhtemel belirsizliklerin pazarın küçülmesine neden olacağı tahmin ediliyor'' denildi.
Mayıs ayında, gelişmiş ülkelerin para politikalarına ilişkin öngörülebilirliğin azalması nedeni ile global pi
yasalarda büyük boyutlarda dalgalanmalar yaşandığı anımsatılan çalışmada, artan risk algılamasına bağlı olarak dünya genelinde borsa endeksinin gerilediği ve faizlerin yükseldiği kaydedildi.
Nisan enflasyonunun beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmesi, cari açığın genişlemeye devam etmesi ve sosyal güvenlik reformlarıyla ilgili yasa tasarısının kısmi vetosunun küresel dalgalanmanın
Türkiye'de daha sert hissedilmesine neden olduğu aktarılan açıklamada, 2005 yılının Haziran ayına göre YTL'nin,
avro ve dolardan oluşan döviz sepetine karşı yüzde 29,8 oranında değer kaybettiği,
bono faizlerinin yüzde 13,8'den yüzde 20,5'e,
İMKB Ulusal 100 Endeksinin de gerilediği kaydedildi.
Faizlerdeki ve kurlardaki artışın etkisi ile, Haziran ayında başlayan talep azalmasının yılın ikinci yarısında da devam edeceği beklendiğini değerlendirmesi yapılan raporda, buna bağlı olarak da özel
sektörün yatırım harcamalarında düşme ve son yıllarda hızla büyüyen inşaat sektöründe yavaşlama olacağı tahmini dile getirildi.
ÜRETİM
Devam eden ihracat projeleri ile iç talepte yaşanan olumlu gelişmelerin toplam taşıt aracı
üretiminin, 2005 yılı Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 13 ve otomobil üretiminin yüzde 19 artmasını sağladığı ancak, kur artışı nedeni ile maliyetin yükselmesi ve dalgalanma sonucunda piyasaya karşı duyulan güvensizliğin yaratacağı talep daralmasının etkisi ile yılın ikinci yarısında üretimin de azalması öngörülüyor.
Bu azalmanın, özellikle iç pazara yönelik üretim yapan firmaları olumsuz etkileyeceği kaydedildi.
2006 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam 501 bin 658 adet taşıt aracı üretildi.
Aynı dönem üretimi, 2005 yılı Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 13,2 oranında arttı. Bu dönemde, üretimin yüzde 68'ini oluşturan 340 bin 700 taşıt aracı ihracatı yapıldı.
2005 yılı Ocak-Haziran dönemine oranla yük ve yolcu taşıyan
ticari araç üretimi 2006 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatın desteği ile, midibüste yüzde 42, K. Kamyonda yüzde 29, otobüste yüzde 22, kamyonette yüzde 9, B. Kamyonda yüzde 8 oranında arttı, minibüste yüzde 37 oranında azaldı.
2006 yılı Ocak-Haziran dönemi otomobil üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 19,1 artarak 276 bin 794 adet olarak gerçekleşti.
Yılın ilk yarısında
traktör üretimi de iç pazardaki talebin canlanmasıyla yüzde 18 artarak 20 bin adete ulaştı.
İHRACAT
2006 yılı Ocak-Haziran döneminde sektör ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 6,9 milyar doları oldu.
Raporda, ''Türkiye ihracatında 1. sırada olan sanayinin, toplam ihracattaki payı yüzde 24'e yükseldi. Bu yükselme, önceden belirlenmiş program çerçevesinde gerçekleşiyor.
İhracatımız kurlarda meydana gelen dalgalanmanın etkisi ile artmayacaktır'' ifadesi kullanıldı.
İlk altı ayda 207 bin adedi otomobil olmak üzere toplam 340 bin 700 adet taşıt aracı
ihraç edildi.
Bu dönem ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 17,7 oranında arttı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre, taşıt aracı ihracatı yüzde 14 yan sanayi ihracatı ise yüzde 18 arttı.