Belediye meclislerinin belirleyeceği yoğun
trafikli
sokaklarda aracını park edenlerden saat başına 2 YTL, üç saatin üstünde ise 7 YTL alınacak. Evi bu sokaklarda olanlar da park ücretini ödeyecek. Tasarıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yarısı da belediyelere bırakılacak.
Evinin önünde park
vergisi
Tasarı
araçlarını sokağa park eden vatandaştan saat başına 2 YTL,
harç alınmasını öngörüyor.
İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı ile ''Geçici Kullanım Harcı' adı altında bir tür 'Otopark Vergisi' de getiriliyor. Belediye meclislerinin belirlediği yerlere araçlarını park edenlerden saat başına 2 YTL, günlük 7 YTL harç alınacak. Örneğin, bir belediye, araç ve iş trafiğinin yoğun olduğu bir sokağı, hatta vatandaşın evinin önünü dahi
otopark alanı olarak belirlerse buraya aracını bırakan para ödemek zorunda kalacak. Tasarıda, daha önce 'işgal harcı' adı altında tahsil edilen gelirler 'geçici kullanım harcı' adı altında daha geniş kapsama yayıldı. Bir tür otopark vergisine dönüştürülen uygulamaya kapı aralandı.
TRAFİK YOĞUN SOKAK
Halen yürürlükte olan
kanunda, "Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin (otoparkların) çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından işgali" harcın konusunu oluşturuyor. Yeni
düzenleme ise belediye meclisleri tarafından belirlenmiş alanlar için 'geçici kullanım' tanımını getirerek, otomobiller için saat başına 2 YTL, günlük 7 YTL harç alınmasını öngörüyor. 3 saati aşan kullanımlarda ise günlük harç miktarı alınacağı hükme bağlanıyor. Yürürlükteki kanunlardan farklı olarak belediye meclisi, iş trafiğinin yoğun olduğu bir sokakta park yerleri belirlerse, işyeri veya konut sahibi kendi binasının önüne aracını park ettiğinde dahi harç ödemek zorunda kalacak.
ÖTV'DEN DE PAY
Yeni düzenleme, belediyelere genel
bütçe vergi gelirlerinden aktarılan payın hesabına da ince ayar çekiyor. Bütçe vergi tahsilatından belediyelere yüzde 6, il özel idarelerine yüzde 1.2 oranında pay aktarılırken, daha önce dikkate alınmayan akaryakıt ve doğalgaz üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi de kapsama dahil ediliyor. Böylece 2006 yılında yaklaşık 20 milyar YTL gelir beklenen petrol ürünleri ÖTV'sinin yüzde 7.12'sinin mahalli idarelere transferine olanak veriliyor. Yasa, yürürlükte olsaydı bu yolla belediyelere en az 1.4 milyar YTL kaynak sağlanmış olacaktı.
SABAH